Jagland vil lokke Bondevik i fella

BODØ (Dagbladet): Thorbjørn Jagland er i ferd med å lokke Bondevik-regjeringen i fella. Først har han tvunget regjeringen til å samarbeide med Høyre og Frp. Når han nå for andre gang inviterer til samarbeid med Ap, er det på betingelser Bondevik ikke kan godta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jaglands strategi er å demonstrere at det var umulig for ham å styre i mindretallsregjering når han hadde stortingsflertallet mot seg.

Bare retorikk

Nå er Bondeviks mindretallsregjering den beste illustrasjon han kan få for at en handlekraftig regjering må ha et parlamentarisk grunnlag. Etter mye kritikk for sin 36,9-strategi, demrer det nå for massemedier og opinion.

  • Han vil demonstrere at blokkuavhengighet er retorikk, ikke noen reell tredje vei. Ved vekselvis å presse Bondevik inn i Carl I. Hagens og Jan Petersens favn og lokke ham til samarbeid med Ap, må Bondevik velge mellom en borgerlig eller en sosialdemokratisk vei. Begge deler er ok for Jagland. Ingen av dem er ok for Bondevik, Anne Enger Lahnstein og Lars Sponheim på samme tid.
  • Han mener å ha fått demonstrert at slakke tøyler i den økonomiske politikken kan føre til lønnsfest, renteøkning og «ruin for hus og hjem».

Forhandler ikke

Jagland lykkes med denne demonstrasjonsstrategien fordi Bondevik tror det er mulig å forhandle med ham, og at de kan møtes på midten.

To feilslåtte forsøk tyder ikke på at det er mulig. Dessuten ser Bondevik bort fra at det ville være en dødslinje for Ap å selge sin støtte til ham for en halv milliard kroner eller der omkring.

Prislappen er minst en kontantstøtte eller en kursendring i den økonomiske politikken som knuser sentrumspolitikk som troverdig alternativ.
Når Bondevik igjen oppdager at det ikke kan bli noe samarbeid med Ap, vil hans lett venstrevridde budsjett bli maltraktert av de eneste mulige støttespillerne - Høyre og Frp.

Beste kort så langt

Bondeviks beste kort hittil har vært at Carl I. Hagen synes en Ap-regjering er et verre alternativ enn ham selv. Men Hagen forholder seg til de vinder som blåser. Hvis de forteller ham at velgere og næringsliv tross alt foretrekker stø kurs framfor ustø, feller han Bondevik.