Jagland vil samarbeide, men krever «venstrevri»

BODØ: Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland vil samarbeide med Bondevik-regjeringen om statsbudsjettet for 1999. Men han stiller strenge krav. Budsjettet må ha klar «venstrevri» i forhold til dagens kurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har behov for en fast styring fra regjeringens og stortingets side. Regjeringen kan ikke fortsette å vingle mellom blokkene som den har gjort til nå. Den må ta et valg til høsten, sa Jagland på en pressekonferanse etter Arbeiderpartiets sentralstyremøte i Bodø i dag.

Han hamret løs på den sittende regjering for ikke å ha skaffet seg parlamentarisk grunnlag for å styre, men istedet gjør det til en sport å satse på skiftende støtte i Stortinget.

Jagland karakteriserer fredagens busjettinnspurt som et teater og mener statsministerens kabinettspørsmål «så å si var avtalt spill».

Alternativ

Men noe alternativ til den sittende regjering, om aldri så vinglete, kan Ap-lederen ikke hoste opp:

- Det er ikke noe nå som tilsier at Ap kan overta regjeringsmakten. Vi tar sikte på en aktiv opposisjonspolitikk, understreker han.

Sentralstyret brukte i helgen mest tid på å diskutere et fordelingpolitisk program, som skal legges fram for landsmøtet i partiet til høsten. Det er først og fremst fordelingspolitikken Jagland inviterer til samarbeid med regjeringspartiene om.

- Ta fra de rikeste

- De rikeste i landet må bidra mer til fellesskapet. Vi må ta fra de rikeste og gi til dem som trenger det mest, framholder Jagland.

Han viste til at de økte aksjeinntektene har skapt større forskjeller i samfunnet, og det er der Ap vil øke skattetrykket. For å gi til grupper som trygdede og til dem som har veldig lav inntekt. Ap kaster øynene både på kapitalinntekt og andre inntekter.

- Fordelingspolitikken er nøkkelen, sier Jagland om et eventuelt budsjettsamarbeid.

(NTB)