Jagland vil slåss

- Et mindretall skal ikke få bestemme hvem som skal lede Arbeiderpartiet. Hvis nødvendig, er jeg rede til å slåss for flertallet som støtter meg, sier Ap-leder Thorbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han ber motstandere som opererer anonymt om å stå fram og slåss med blanke våpen.

- Jeg står for åpenhet. Da får andre stå fram og si hvem de er, sier Jagland til Dagbladet.

Tross krav om lederskifte fra flere hold i partiet og et nærmest umenneskelig press de siste månedene, fastholder Jagland at han vil fortsette som partileder i to år til.

- Jeg tror ikke det blir noen tilspisset situasjon fram mot landsmøtet. Jeg tror mange folk vet at jeg kommer til handle i samsvar med partiets interesser, sier Jagland til Dagbladet.

Ikke uten kamp

Dette må tolkes slik at Jagland, dersom et åpenbart flertall i partiet vil ha lederskifte, er rede til å tre til side. Men Jagland vil langt fra gi seg uten kamp.

- Det gjenstår å se om lederdebatten fortsetter til landsmøtet. Det motsatte kan like gjerne skje. Men samtidig må jeg jo si at de som holder dette i gang, får en enorm oppmerksomhet. Det overveldende flertallet som hele tida har støttet meg, kommer jo ikke til orde, sier Jagland.

Han innrømmer at lederstriden tærer kraftig på.

Ap-politikere vil kaste Jagland
Ap-politikere vil kaste Jagland Vis mer

- Ja, jeg er utsatt for et enormt press som har høye kostnader. Jeg vil ikke legge ut om det nå, men det er ikke enkelt. Det er dager da jeg spør meg om det er verdt det. Men jeg har ansvar for partiet. Landsmøtet valgte meg enstemmig - til og med til enorm jubel. Da kan jeg ikke på grunn av det som skjer nå, trekke meg ut av det, sier Jagland.

Dagen før landsstyremøtet, i en dramatisk og urolig situasjon for partiet, holder Jagland seg forbløffende rolig.

- Det gjelder å holde seg til politikken, sakene og det oppdraget jeg har: Å være leder av partiet, i alle fall fram til landsmøtet velger en ny eller gjenvelger meg. Det får ikke være andre som bestemmer hvem som skal være leder av Arbeiderpartiet, sier Jagland.

Full åpenhet

Han sier at forholdet til Jens Stoltenberg og resten av partiledelsen er det beste.

- Jens og jeg snakker mye om hvordan vi håndterer situasjonen. Den ledelsen Ap nå har, har på en imponerende måte klart å holde sammen tross det ytre press vi er utsatt for. Det er åpenhet og ingen mistenksomhet i partiledelsen.

- Synes du Jens Stoltenberg har sagt tilstrekkelig klart fra at han ikke stiller som motkandidat mot deg?

- Ja, det synes jeg.

- Er det noen som likevel driver en kampanje for han?

- Jeg tror i alle fall ikke de jobber på ordre fra ham eller i tråd med hans ønsker. Men man kan ikke alltid velge sine venner, sier Jagland.

- Jeg tåler lederdebatt, det er ikke noe nytt i Arbeiderpartiet. Men den må være åpen. Man må vise hvem man er, og ikke drive med hemmelige nettverk.

Jeg tilbyr åpenhet også om min person, da får også andre jobbe åpent og velge ord og uttrykk som passer seg i et åpent samfunn. Det som sårer meg er anonyme uttalelser. Da slåss man ikke med blanke våpen, sier Jagland.

Ikke lammet

- Hvordan reagerer du på stadige målinger som viser at også dine egne partifeller foretrekker Jens Stoltenberg som leder?

- Det er klart at det ikke er morsomt. Men en må også se det humoristiske i det. Når noen slår opp at Ap kunne fått 44 prosent bare ved å bytte leder, må jeg jo minne om at vi ikke har hatt slik oppslutning ved valg siden 50-tallet.

- Aftenposten skrev i går at maktkampen lammer Arbeiderpartiet?

- Situasjonen er ikke god for oss. Alle kan se at det er ille. Det er ikke greit å ha det slik ved siden av en krevende situasjon i Stortinget. Men lammet er det ikke riktig å si at vi er, sier Jagland.

Tjent partiet i årevis

Han vedgår samtidig at partiledelsen kan gjøre lite for å stoppe debatten.

- Vi kan ikke stoppe slike debatter ved dekreter. Det er partiorganisasjonen og fylkesårsmøtene som framover avgjør om de vil ha det slik.

- Er det viljen som er din drivkraft?

- Nei, det er ansvaret jeg har som nasjonal politiker. Og jeg har jo tjent dette partiet i så mange år. Jeg vil ikke gjøre noe som jeg er overbevist om vil skade partiet. Jeg kan ikke trekke meg ut nå. Det ville ikke være bra for Arbeiderpartiet, sier Jagland.