Jagland vil vite mer om «ondskapens akse»

OTTAWA (Dagbladet): President George Bush omtaler Iran, Irak og Nord-Korea som «ondskapens akse». Thorbjørn Jagland og resten av utenrikskomiteen er skeptiske, og drar nå til Washington for å få klarhet i truslene Bush kom med i forrige uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thorbjørn Jagland er skeptisk til amerikanernes fortsettelseskrig.

- Bør USA fortsette krigen mot internasjonal terrorisme ved å gå til militære aksjoner mot Irak?

- Jeg vet ikke nok om Irak til å mene noe sikkert om det ennå. Ut fra det jeg vet i dag, vil jeg advare mot noe slikt, men vi drar til Washington for å få vite mer om hva amerikanerne vet om det som foregår i Irak, sier leder for Stortingets utenrikskomité, Thorbjørn Jagland. Han sier også at Norge har spesielle forutsetninger for å oppfatte reaksjoner på arabisk side.

- Små nasjoner er noen ganger flinkere til å lytte, sier han.

- Men store nasjoner er flinkere til å avlytte, skyter komiteens nestleder Inge Lønning inn.

- Ja, det er riktig, sier Jagland.

Enig med Canada

I går ledet Jagland komiteen i samtaler med utenrikspolitikere i det kanadiske parlamentet.

- Vi er enige om alle de store sakene, helt ned i nyansene, oppsummerte komitémedlem Jens Stoltenberg etter lunsjen i parlamentets restaurant, som har en servering noen hakk over den hjemlige stortingsrestauranten.

Komitéleder Thorbjørn Jagland mener at «utviklingen i Afghanistan har bevist at det er nødvendig å bruke militære midler mot disse terrornettverkene».

- Det er snakk om stater uten struktur som er overtatt av banditter, sier han.

Fattigdom og terror

I møtet med utenrikskomiteen i Canada satte Jagland terroren i en direkte sammenheng med den økende fattigdommen i verden og til fattigdom i kombinasjon med konflikten i Midtøsten. Uten en løsning på begge disse frontene er det ikke mulig å vinne kampen mot terroren.

- Fattigdommen er en av kildene til frustrasjon, sier Jagland.

Thorbjørn Jagland var medlem av Mitchell-kommisjonen, og sier han håper det gir ham en viss autoritet når han snakker om konflikten i Midtøsten.

Her i Ottawa gikk Jagland hardt ut mot kravet fra Israels statsminister Ariel Sharon om å kreve sju dager uten voldshandlinger før forhandlinger om tillitskapende tiltak kan komme i gang med palestinerne.

- Den viktigste dimensjonen nå er å få fram at USA har en egeninteresse i å samarbeide i koalisjoner og i å gi FN en ledende rolle i bekjempelsen av terror, i motsetning til den amerikanske alenegang som vi har sett tendenser til i det siste. Her har Norge felles interesser med Canada, sier Jagland.