Jagland ville trekke seg

Ap-leder Thorbjørn Jagland ville trekke seg som partileder valgnatta. Yngve Hågensen og terrorangrepene mot USA satte en stopper for avgangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Partileder Thorbjørn Jagland innkalte til pressekonferanse på Stortinget i dag etter massive avisskriverier om lederdebatten i Arbeiderpartiet. Flere fylkesledere har gått ut og sagt de ønsker en klar leder i partiet, ikke en statsministerkandidat og en partileder.

I dag avslørte Jagland at terrorangrepene mot USA og Yngve Hågensen satte en stopper for hans planer om å trekke seg fra partiet.

- På valgdagen mente jeg det var riktig å trekke meg som partileder. Noen måtte ta ansvar for det historisk dårlige valgresultetet, sa Jagland.

Jaglands planer om å trekke seg har til i dag bare vært kjent av et fåtall personer i Arbeiderpartiet.

- Jeg konsulterte en person før jeg skulle informere den øvrige partiledelsen, nemlig min nær venn Ynge Hågensen Yngve Hågensen. Han ba meg tenke igjennom saken en gang til av hensyn til at det ville skape en helt uoversiktlig situasjon i partiet (..) Jeg valgte å følge hans råd, sa Jagland på dagens pressekonferanse.

Dagen etter valget smalt to fly inn i World Trade Center i New York, noe som skapte en ny situasjon for utenriksminister Thorbjørn Jagland. - I en slik situasjon kunne jeg ikke som utenriksminister skape uro rundt regjeringen, sa Jagland.

To uker etterpå gikk flere anonyme statsråder hardt ut mot Jagland i VG. Dette gikk sterkt inn på Jagland.

- Det gjorde meg sliten og deprimert å tenke på at mange år med slike bakspill antakelig ville fortsette til tross for at landsstyret var helt samstemt i hva som skulle skje, sier Jagland.

Han sa at han rett og slett ble bedrøvet av at noen av hans egne kom med slike utspill mens han som utenriksminister sto midt oppe i en internasjonal krisesituasjon som kunne føre Norge ut i krig.

- Dette sto i skarp kontrast til opposisjonspartiene på Stortinget som ga meg full støtte fra første stundetter 11. september.

14. januar vil det første store slaget om ledervervet stå. Da samles partiets sentralstyre for å forberede landsmøtet. Jagland vil ikke si om han nå er helt sikker på hva han vil si ti l valgkomiteen. Men velger han å gå av ser han på Stoltenberg som en naturlig arvtager. Men ikke ennå.

- Dette er ikke noen god situasjon for noen å overta, mener Jagland, som mener han har stor støtte i partiet.

- Jeg opplever at svært mange utover i landet er glad for det jeg gjør, og det jeg har gjort, sier han.

Dagbladet.no følger saken.

<v>TO ELLER EN: Arbeiderpartiet skal bestemme seg for om statsministerkandidat og partileder skal være samme person eller ikke. I dag er rollene delt mellom Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer