Thorbjørn Jagland har kunngjort vinnerne av Nobels fredspris siden han ble leder av Nobelkomiteen i 2009. 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Thorbjørn Jagland har kunngjort vinnerne av Nobels fredspris siden han ble leder av Nobelkomiteen i 2009. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Jagland vraket som Nobel-leder

Kaci Kullmann Five overtar som leder av Nobelkomiteen, ifølge Aftenposten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kaci Kullmann Five overtar som ny leder for Nobelkomiteen., mens Berit Reiss-Andersen blir nestleder. Det bekrefter Nobelkomiteen tirsdag ettermiddag.

Nobelkomiteens fem medlemmer satt tirsdag samlet bak lukkede dører for å avgjøre om Thorbjørn Jagland skulle få fortsette som komiteens leder.

Thorbjørn Jagland selv forsvant etter møtet, og ønsket ikke å gi noen kommentar. Dagbladet får opplyst at han skulle rekke et fly til Frankfurt. Også Henrik Syse har forlatt Nobel-instituttet, og det er ventet at Kullman Five skal uttale seg til pressen om kort tid.


Jagland ble leder av Nobelkomiteen i 2009. Kritikere har pekt på hans dobbeltrolle som leder av både Europarådet og Nobelkomiteen. Han har i tillegg frontet kontroversielle fredspristildelinger til EU, den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo og USAs president Barack Obama.

- Politisk bråk Bakgrunnen for diskusjonen om lederskifte er at det politiske flertallet både på Stortinget og i Nobelkomiteen har beveget seg fra rødt til blått. Men komiteen bestemmer selv, uavhengig av partifarger, hvem som skal lede den. Det skal ikke være noen automatikk i at et endret politisk flertall i komiteen også gir et skifte av leder.

Nobel-historiker Asle Sveen sa til Dagbladet tidligere i dag at en vraking av Jagland som leder ville være oppsiktsvekkende, siden Jagland selv har uttrykt ønske om å fortsette.

- Dette er spennende og det kommer til å bli en del politisk bråk rundt Jagland nå. Noen kommer til å bli veldig glad hvis han bli vraket, mens andre kommer til å si at det ikke er særlig smart, fordi det skaper en del strid rundt komiteen, sa Sveen til Dagbladet.

Flere har pekt på at et lederskifte ville kunne så tvil om Nobelkomiteens politiske uavhengighet.

- Nå komiteen har et ønske om å markere seg som et frittstående organ, og følger de politiske skiftene i Stortinget, så blir det galt, sa historiker Øivind Stenersen til Dagbladet tidligere i dag.

Påstander om svertekampanje Høyres Trond Helleland (H) sa allerede i september at han åpnet for en ny leder i Nobelkomiteen. Det har vært påstander om en svertekampanje for å få byttet ut Jagland som leder.

Morten Wetland i First House skrev en omdiskutert kronikk i Dagens Næringsliv der han argumenterte for en annen sammensetning av komitéen. Han ønsket seg flere utlendinger inn som medlemmer. Samtidig jaktet Wetlands byrå på kinesiske kunder og hadde oppdrag for norske rederier med trøbbel i Kina.

Møtet på Nobelinstituttet startet klokken 9, og konstitueringen og ledervalget var første sak på programmet. Lederen velges for ett år av gangen. Komiteen har også gjennomgått listen over nominerte kandidater til fredsprisen.

(Dagbladet kommer tilbake med mer)