- Jagland vrøvler

Jaglands brev til Jan Petersen bidrar til å øke politikerforakten, mener Høyres nestleder Inge Lønning. - Ap-lederen sjikanerer andre politikere istedenfor å forklare sitt eget partis politikk, sier Lønning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lønning er oppgitt over nivået og temperaturen i Jaglands siste brev til Jan Petersen, denne gangen rettet mot Høyres forslag i fjor om å kutte to milliarder i bistandsbudsjettet.

Ap-lederen hevdet i gårsdagens Dagbladet at u-hjelpskutt ville ha ødelagt Norges rykte internasjonalt.

- Det er vrøvl, og som utenriksminister må Jagland vite at det er vrøvl. For det første tror jeg ikke alle verdens land til enhver tid er opptatt av å se til Norge. For det andre vil ikke en justering av bistandsbudsjettet fra for eksempel 0,8 til 0,7 av BNP få noen til å løfte et øyebryn, sier Lønning.

Voldsom patos

Han reagerer også sterkt på Jaglands påstand om at den egentlige grunnen til at Høyre hvert år foreslår bistandskutt er å skaffe penger til rikfolks skattelettelser.

- Hvis den voldsomme patosen for verdens fattigste var alvorlig ment, burde Jagland først feie for egen dør. Regjeringen har ikke gjort det ringeste forsøk på å gjennomføre sin egen målsetting om at bistandsbudsjettet skal utgjøre én prosent av BNP. I dag er vel andelen om lag 0,8, sier Lønning, som påpeker at Ap i mai fikk kjeft fra KrF på grunn av bistandsbudsjettet.

Ifølge Lønning var kritikken fra Valgerd Svarstad Haugland til forveksling lik den Jagland nå retter mot Høyre. Men KrFs nestleder Einar Steensnæs gjorde det i går klart overfor NTB at de ikke vil sitte i en regjering som skjærer i bistanden.

Støy og ironi

- Det ironiske er at Ap har nærmet seg vår bistandspolitikk. Vi vil kutte i overføringene til enkelte U-land, men fjerne tollbarrierene slik at de fattige landene lettere kan skaffe inntekter. Ap gikk i år med på å fjerne noen av barrierene, sier Lønning, som gjerne tar en grundig diskusjon med Jagland om bistandspolitikk.

Men ifølge Lønning er det ikke det Jagland vil:

- Dette dreier seg ikke om reelle motsetninger om bistandspolitikk. Jeg oppfatter dette bare som et forsøk på å skape mest mulig støy for å stive opp kampmoralen innad i partiet. Det er mulig enkelte lar seg oppildne, men jeg tror de fleste velgere skremmes bort, sier Lønning, som fra toppen av meningsmålingene stikker denne til et Ap på bunnen:

- Jaglands brev bekrefter at Ap er i krise. For på pressekonferansen etter Ap's sentralstyremøte sa partiledelsen at det ikke var politikken det var noe feil med, men kommunikasjonen med velgerne. Hvordan kan folk bli klokere på hva Ap vil, når partilederen er mer opptatt av å sjikanere andres politikk? spør Lønning.

NM I MORAL: - Hvis den voldsomme patosen for verdens fattigste var alvorlig ment, burde Jagland først feie for egen dør. Regjeringen klarer ikke engang å oppfylle sitt eget partiprogram om at bistandsbudsjettet skal være en prosent av BNP, sier Høyres nestleder Inge Lønning.