Jaglands bekymring

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Thorbjørn Jagland kom forleden med en advarsel til opposisjonen i Stortinget mot å drive budsjettbehandling i utide. Mange tolket dette som et utspill mot Jens Stoltenberg. Det er i så fall ikke det viktigste ved denne saken. For det er all grunn til å ta utspillet alvorlig. Særlig gjelder det kritikken av de tilløp til samarbeid med Fremskrittspartiet vi har sett blomstre opp denne våren.
  • Jagland snakker av erfaring. Han ble selv presset fra skanse til skanse våren 1997. Så får det være Jaglands problem at han ikke satte ned foten den gangen, men i stedet stilte ultimatum til velgerne noen måneder seinere. Når han nå advarer mot samme trafikken igjen og får ros av dagens regjeringspartier, vil mange møte seg selv i døra. Men heller ikke det må overskygges av at hensynet til en helhetlig og langsiktig politikk må være avgjørende. Og en slik politikk er umulig å få til i kompaniskap med Frp. Det er det denne saken handler om.
  • Siste nummer av Kapital har et fornøyelig intervju med Siv Jensen. Hun kan ikke nevne en eneste økonom som er enig i Frp's politikk, men sier at det finnes flere anonyme økonomer som støtter henne. Kapital har på egen hånd jaktet på partiets skjulte alibi, uten å lykkes. Ingen økonom skjønner at det er mulig å kombinere Frp's enorme pengebruk med lav inflasjon og rente. Ingen kan heller begripe Carl I. Hagens teori om at lavere avgifter fører til lavere inflasjon.
  • Dette hadde ikke vært noe å bry seg om hvis ikke Siv Jensen er leder av finanskomiteen i Stortinget, og at bortimot hver fjerde velger støtter et parti som er helt hinsides troverdighet i den økonomiske politikken. Det er i dette perspektivet alt samarbeid med Frp må vurderes, også av andre enn Arbeiderpartiet. Hvis vi skal få en budsjettbehandling i Stortinget etter innfallsmetoden året rundt, vil viktige og langsiktige samfunnshensyn måtte vike. Det har Jagland betimelig minnet både sitt eget parti og andre på. Hans budskap har rekkevidde langt ut over partikontoret på Youngstorget.