Jaglands folk har stor tro på seier

Avstemningen ferdig klokka 17. 00, resultatet klart 18. 00.

TROR PÅ SEIER:  Thorbjorn Jagland blir historisk hvis han gjenvelges som generalsekretær i Europarådet idag. Det har ingen gjort før ham. EPA/MANUEL ALMEIDA Scanpix
TROR PÅ SEIER: Thorbjorn Jagland blir historisk hvis han gjenvelges som generalsekretær i Europarådet idag. Det har ingen gjort før ham. EPA/MANUEL ALMEIDA Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STRASBOURG (Dagbladet): Thorbjørn Jagland stiller idag til gjenvalg som generalsekretær i Europarådet. Hans sekretariat tror og håper på gjenvalg. Sekretariatsleder Bjørn Berge sier til Dagbladet at Jagland ifølge deres oversikt har en solig margin på utfordreren, den tidligere tyske justisministeren Sabine Leutheusser-Schnarrenberger.

Selv med løgnfaktor - Ettere våre beregninger har vi et solid flertall, selv om vi regner med en løgnfaktor på 10, 15 prosent, sier Berge til Dagbladet. Men han vil ikke si noe om tallene han bygger dette på.

Avstemningen blant 300 parlamentarikere fra 47 land foregår i hele dag. Den skal være ferdig klokka 17. 00, og resultatet skal offentliggjøres en time seinere. Hvis Jagland vinner blir han den første generalsekretæren i Europarådet som gjenvelges.

Berge sier at Jagland har møtt alle partigruppene, og snakket med de fleste nasjonale gruppene. Og det er i spenningsfeltet mellom politisk tilhørighet og nasjonale tilbøyligheter dagens valg vil bli avgjort. Blant de baltiske land har for eksempel Jagland liten støtte, fordi han blant noen anses for å være for Russlands-vennlig.

Godt skussmål Men Jagland får godt skussmål for den jobben han har gjort etter fem år som Europarådets generalsekretær.

- Jagland har vært en god sjef for Europarådet, både som operativ leder i dets verste krise de siste åra, situasjonen i Ukraina, og når det gjelder modernisering og effektivisering ev Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, sier seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, NUPI, Pernille Riker til Dagbladet.

- Jagland har en viktig jobb, og har gjort en god jobb særlig når det gjelder Ukraina-konflikten, sier Riker.

Hun legger særlig vekt på jobben med å dokumentere hva som skjedde av vold og overgrep forut for, og under, revolusjonen i Ukraina i februar. Der var det Jagland som tok initiativet til å undersøke påstandene om vold og provokasjoner fra begge sider.

En utfordrer Den tidligere norske statsministerens eneste utfordrer i kampen om ledervervet er den tidligere tyske justisministeren Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. Hennes styrke er blant annet at hun kommer fra Europas mektigste land, et poeng man ikke skal undervurdere foran en så usikker avstemning som dagens.

Jaglands kampanje for gjenvalg blant de 300 parlamentarikerne fra 47 medlemslan har vært drevet på hans meritter som sjef siden han første ble valgt i 2009. Siden da har den politiske utviklingen i Russland, og Russlands rolle i og under den ukrainske revolusjonen, vært de sentrale utfordringene for Jagland.

Men også Den europeiske menneskerettighetsdomstolen har vært en utfordring. Domstolen var lammet av at det var 150 000 saker i kø, og ev en behandlingstid på seks, sju år. Bare køen var en undergraving av rettssikkerheten. Nå, på grunn av Jaglands initiativer, er behandlingstiden normal, og ikke lenger undergravende for rettssikkertehtsfølelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer