Jaglands råd til Jonas:- Hold ut

Thorbjørn Jagland sier hans nye bok er godt nytt for Arbeiderpartiet. - Den er en fortelling om at det har gått fort opp og ned, sier han. Jagland understreker også at han ikke er bitter.

HOLD UT: Tidligere Ap-leder, Thorbjørn Jagland, gir noen råd til Jonas Gahr Støre. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har et utmerket forhold til Jonas Gahr Støre. Jeg støtter ham fullt og helt.

Det sier tidligere Ap-leder, statsminister, stortingspresident og generalsekretær i Europarådet Thorbjørn Jagland til Dagbladet.

Jagland slapp første bind av sine memoarer «Du skal eie det selv» i går.

Han mener den er god lesning for dagens Ap-ledelse, som har møtt den ene meningsmålingen dårligere enn den andre den siste tida.

BOK:«Du skal eie det selv». Memoarer fra et politisk liv, er tittelen på boka til Thorbjørn Jagland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BOK:«Du skal eie det selv». Memoarer fra et politisk liv, er tittelen på boka til Thorbjørn Jagland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Boka mi er bra for Arbeiderpartiet på den måten at den er en fortelling om at det har gått fort opp og ned, særlig de siste 20-30 åra. Nå har det vært nedover, men jeg er overbevist om at det også vil gå oppover, sier han.

- Ikke som i fotball

I boka si forteller Thorbjørn Jagland om hvordan stadige negative oppslag om ham som person og politiker tæret på selvtilliten.

Noen klare paralleller mellom situasjonen han selv sto i som Ap-leder og den dagens ledelse står i, ser han derimot ikke.

- Ikke annet enn at det ikke er en lett vei ut av det. Det er ikke som i en fotballklubb der en kan skifte trener etter å ha tapt to kamper. Slik er ikke politikken. En må holde ut, jobbe på, og vite at nedgang følges av oppgang, sier Jagland, som har tro på det politiske prosjektet han har brukt livet på.

FÅR RÅD: - Stå på og hold ut. Det er Thorbjørn Jaglands råd til Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones
FÅR RÅD: - Stå på og hold ut. Det er Thorbjørn Jaglands råd til Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Jeg tror sosialdemokratiet er noe som er til stede i samfunnet på en veldig sterk måte, og det vil alltid komme tilbake.

På spørsmål om han har noen råd til Støre, svarer den tidligere Ap-lederen:

- Det må stå på og holde ut. Framfor alt, husk at det til sjuende og sist er velgerne med sine hellige og alminnelige stemmesedler som vil avgjøre og ikke meningsmålinger.

Sjokkert over Stoltenberg

SNAKKET OM KOLLAPSEN: Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland møttes under innspillingen av «Da vi styrte landet». Video: NRK Vis mer

Ovenfor sin etterfølger i partilederstolen, nåværende Nato-sjef Jens Stoltenberg, legger han derimot lite imellom i boka.

Han legger hovedansvaret for det katastrofale valgresultatet i 2001, 24,3 prosent, på Stoltenberg. De hadde da en arbeidsdeling der Stoltenberg var statsminister, mens Jagland ledet partiet.

Jens Stoltenberg har i ettertid innrømmet at han visste om at det ble jobbet med å skvise Jagland ut av partilederstolen. Jagland beskylder Stoltenberg for skittent spill.

«Det har vært mange kamper opp gjennom åra om hvem som skulle bli partiets ledere. Men det har alltid vært avgjort ved hjelp av en valgkomité som la fram sin innstilling for landsmøtet. Her hadde noen – i en leilighet på Bislett – oppnevnt seg selv som valgkomité og startet arbeidet med skifte av leder anonymt ved hjelp av pressen», skriver han om et hemmelig møte Jagland omtalte i sin bok for noen år siden.

- Det var sjokkerende for meg. Jeg hadde en anelse om at det var slik det var, men jeg kunne ikke forestille meg at det kunne bli sagt på den måte. Det var tungt, for hele mitt liv har handlet om at folk skulle få makt via stemmeseddelen, sier Jagland til Dagbladet.

- Er det ikke en del av toppolitikken at man må tåle maktkamper?

- Jo, men den må være åpen og synlig. Det er det som er kjernen i demokratiet, at folk kan gå på en åpen måte å stemme. Og at de som har makt er kjent.

FÅR KRITIKK: Nato-sjef Jens Stoltenberg Foto: Tore Meek / Scanpix
FÅR KRITIKK: Nato-sjef Jens Stoltenberg Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer

- Ikke bitter

Jagland sier likevel at han i dag ikke vil være bitter, og beskriver forholdet til Stoltenberg som «helt normalt.»

- De som har lest boka, er overrasket over at det ikke er noen form for bitterhet eller hevnlyst. Det som skjedde, det skjedde, jeg gikk videre og han gikk videre. Jeg er egentlig bare takknemlig for alt jeg har kunnet gjøre, sier han.

Stoltenberg vil ikke kommentere Jaglands bok.

-Jens Stoltenberg fortalte sin versjon av tida som norsk politiker og statsminister i selvbiografien sin. Han har ikke noe å føye til utover dette, sier Stoltenbergs kommunikasjonsrådgiver Sissel Kruse Larsen til Dagbladet.

Kollapset på kontoret

Jaglands avgang som Ap-leder ble dramatisk. Etter lang tids intenst stress kollapset han på sitt kontor på Stortinget i januar 2002.

Han kommer også inn på det mye omtalte kyllingstuntet til NRK-profil Bård Tufte Johansen og programmet «Åpen post.»

Ikledd gult kyllingkostyme hoppet Johansen kaklende inn i TV 2s direktesending utenfor Rikshospitalet der Jagland lå. Mellom det som skulle være kyllinglyder ropte Johansen: «nå skal vi være snille, vi skal ikke være slemme med Jagland».

Han forteller at familien reagerte sterkt. De var samlet hos sønnen Anders, med besteforeldre på begge sider til stede. «De gråt da de fikk se opptrinnet utenfor Rikshospitalet», forteller han.

Det lyktes ikke Dagbladet å få en kommentar fra Bård Tufte Johansen. Han forklarte den gang at innslaget som aldri ble sendt på NRK, var ment som mediekritikk. Men han har også innrømmet at poenget med stuntet kanskje var litt svakt.

Dro til Israel

Etter en ukes opphold på Rikshospitalet bestemte Jagland seg for å dra vekk for å komme til hektene.

Han dro til Tel Aviv, til sine gode venner Mona Juul og Terje Rød-Larsen. I Israel fattet han beslutningen om å trekke seg som Ap-leder. Innleggelsen var en viktig årsak gjør han det klart.

- Jeg måtte ut av den stressede situasjonen, ellers ville det få ytterligere helsemessige følger. Jeg så at familien led. Anders og Henrik møtte daglig de negative karakteristikkene i hverdag og fritid. Jeg visste hvor vanskelig det var. Jeg kunne forsvare meg. De kunne det ikke.» skriver han.

Møtte Epstein

Jaglands gode venn Rød-Larsen er i den seinere tid blitt knyttet til overgrepsdømte Jeffrey Epstein, og granskes av svenske myndigheter etter at Dagens Næringsliv har avslørt at han skyldte Epstein penger.

Også Jagland innrømmet å ha truffet Epstein, etter at han først nektet for dette. Han har forklart at han da tenkte på en annen anledning som Dagens Næringsliv hadde konfrontert ham med, og at han ikke kom på møtet i 2013.

BLE SYKMELDT: Daværende leder i Arbeiderpartiet, Thorbjørn Jagland, ble i 2002 sykmeldt i en kort periode etter en intens maktkamp innad i partiet. Da Jagland ble friskmeldt, trakk han seg som partileder, og Jens Stoltenberg tok over. Dermed var maktkampen over. I søndagens episode av «Da vi styrte landet», er det Jagland som er hovedperson. Video: NRK Vis mer

- Jeg har ikke mer å tilføye på det. Jeg hadde et møte med Bill Gates, så fulgte han med uten at jeg hadde noen kontroll på det. Jeg visste ikke hvem Gates kom med. Det forekom kanskje en liste, men jeg kan ikke huske om jeg så på den, sier Jagland, til Dagbladet om dette.

Han sier han ikke kan se at han kunne gjort noe annerledes.

- Egentlig ikke. Og boka mi slutter jo i 2002, så det har ikke vært naturlig for meg å komme inn på det her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer