Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jaglands satsing

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland oppfordret regjeringen til å lage en nasjonal tilstandsrapport for skolen da han besøkte AUF-leiren sist uke. Dessuten mente han at regjeringen bør satse på utdanning i stedet for kontantstøtte. Fra før har Jagland vært opptatt av livslang læring med vekt på etterutdanning av yrkesaktive.
  • Alt dette er prisverdig. Når Jagland krever en rapport om hvordan det står til i den norske skolen, går vi ut fra at han mener skolen har mangler og slagsider som må rettes opp. Dette er den skolen hans parti og dets regjeringer har bygd opp gjennom mange år, og som ikke minst er et resultat av Gudmund Hernes' reformiver. Den selvkritikk som dermed ligger i Jaglands utspill, er det grunn til å hilse med glede. Han har åpenbart ikke fått den skolen han ønsket. Men da ville det også vært interessant å få vite hva Jagland mener er galt med skolen, og hva som må rettes på. Det må lederen for landets største parti ha gjort seg noen tanker om. Ellers er hans utspill et uforpliktende slag i lufta.
  • Vi har ingen vansker med å slutte oss til Jaglands prioritering av skolen framfor kontantstøtten. Men vi er forundret over at han nå plutselig vil bruke kontantstøtten til andre formål. I flere måneder har budskapet fra Jagland og hans parti vært at disse milliardene skaper press i økonomien og har utløst både renteøkning og inflasjon, og at vi dermed kan få ny arbeidsledighet. Det er brukt sterke ord om denne pengebruken.
  • Men nå slår Jagland beina under sin egen retorikk. Også han vil bruke disse milliardene, og må rydde plass på statsbudsjettet for det. Han kommer i samme klemma som Bondevik. For Jagland kan ikke hevde at kontantstøtten må dekkes inn på budsjettet, mens utgifter til skolen er hevet over det. Det vil være en ukjent budsjettpraksis.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!