Jaglands trimforslag kan bli dyrt for deg

Arbeidstakere som følger Jaglands trimforslag, risikerer skattesmell på flere tusenlapper. Men det fins smutthull.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går foreslo Arbeiderpartileder Thorbjørn Jagland at alle arbeidstakere bør få trene gratis i arbeidstida, for eksempel på helsestudio. Men dersom din arbeidsgiver dekker medlemsavgiften, blir du beskattet for dette frynsegodet med maksimal skattesats.

Dyr svette

La oss si at arbeidsgiver dekker medlemskapet på treningssenteret SATS på rundt 5000 kroner til alle ansatte. Dersom du er innenfor toppskattgrensen (289000) må du betale nesten 2500 kroner til skattefuten for denne fordelen.

Hvis du bare benytter treningstilbudet et par ganger i måneden, kan det bli dyr svette. Heldigvis fins det smutthull i loven. Skattedirektoratet klargjorde reglene i et brev i forfjor.

I all hovedsak slipper du skatt dersom bedriften selv har et trimrom eller organiserer trim for de ansatte. Men også trening på helsestudio kan bli skattefritt for deg. I stedet for personlig medlemskap, bør bedriften kjøpe upersonlige frikort . Dersom en bedrift på 50 ansatte kjøper 10 frikort for de ansatte, vil du slippe skatt.

For deg blir det nesten hipp som happ om du har frikort eller personlig medlemskap. Thorbjørn Jagland konsentrerte seg ikke om de skattemessige konsekvensene av utspillet sitt i går. Den spreke partilederen understrekte først og fremst de positive effektene trening har:

Bedre trivsel

- Mange bedrifter har innsett at mosjon gir lavere sykefravær og bedre trivsel på arbeidsplassene, konstaterer Jagland.

Han mener at bedriftene bør lage individuelle opplegg for sine ansatte. - Noen trenger gymnastikk, mens andre behøver massasje. Poenget er at dette kan skje på arbeidsplassen.

Det er ikke snakk om å gi folk fri til å stikke på helsestudio selv om det selvfølgelig er positivt at arbeidsgivere kjøper seg frivillig inn for de ansatte, sier Jagland. Han vil at arbeidsmiljøloven skal erstattes av en arbeidslivslov.

- På syttitallet var det blant annet viktig å sette standarder for forurensing på arbeidsplassen. I dag er trivsel, helse og et godt arbeidsmiljø det vi bør være opptatt av. Derfor må vi diskutere om ikke et påbud om et organisert treningstilbud er veien å gå, sier Jagland.

Lavere dieselforbruk

Han mener eksempelet fra buss-sjåførene i Stockholm er godt.

- De fikk tilbud om fysisk trening, meditasjon og pusteøvelser. Resultatet ble blidere og hyggeligere sjåfører og mindre dieselforbruk. - ?

- Jo, fordi stressede sjåfører kjører ufornuftig og hakkete, forklarer Jagland. Men arbeidsgiverorganisasjonen NHO vender tommelen ned.

- De som vil benytte seg mest av et slikt tilbud vil være de som allerede trener mye, sier Helge Fredriksen, NHO-direktør for helse, miljø og sikkerhet.

BØY OG TØY: </B>På et LO-seminar om framtidas arbeidsliv i går, ble forslaget om trim i arbeidstida tatt godt imot. Både sosialminister Guri Ingebrigtsen og LOs nestleder Gerd-Liv Valla (foran) tok bølgen for Jaglands spreke forslag.