Jaglands valgkamp skaper strid i Europarådet

Parlamentarikere i rådet truer med å avblåse selve valget.

UDEMOKRATISK? Jagland står igjen som én av to kandidater til valget av ny generalsekretær i Europarådet. Foto: Knut Falch / SCANPIX
UDEMOKRATISK? Jagland står igjen som én av to kandidater til valget av ny generalsekretær i Europarådet. Foto: Knut Falch / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Jagland står igjen som én av to kandidater til valget av ny generalsekretær i Europarådet etter at medlemslandenes utenriksministre behandlet saken på et møte i Madrid tirsdag.

Ifølge ministrene er det bare Jagland og hans polske utfordrer, tidligere stats- og utenriksminister Wlodzimierz Cimoszewicz, som valget bør stå mellom når rådets parlamentarikerforsamling skal avgjøre saken 23. juni.

- Regjeringene står sterkt på at det er disse to som er de aktuelle kandidatene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Truer med boikott

Utenriksministrene bekreftet dermed vedtaket som de 47 medlemslandenes ambassadører fattet i slutten av april, hvor Belgias Luc van den Brande og Ungarns Mátyás Eörsi ble veiet og funnet for lette.

Men blant parlamentarikerne i Europarådet er det sterk motstand mot å korte ned kandidatlisten.

- Vi vil ikke akseptere denne listen. Under disse omstendigheten vil det ikke bli noen avstemming, sier en ordknapp Van den Brande til NTB.

Van den Brande og Eörsi, som leder hver sin fraksjon i rådets parlamentarikerforsamling, fikk parlamentarikerne med på en resolusjon i forkant av Madrid-møtet hvor de krevde å bli beholdt som kandidater,

Belgia tok opp saken tirsdag, men fikk ikke gehør. Bare sju land ville tak saken opp til ny behandling, mens de resterende 40 sa nei.

- Ikke tvil

Van den Brande mener prosessen i saken er grunnleggende udemokratisk, men Støre mener det er hevet over tvil at det er opp til ministerne å innstille kandidatene til vervet.

- Dette er etter vår mening helt etter prosedyren, at ministerne innstiller minst to navn som oppfyller kriteriene, sier Støre, som likevel omtaler situasjonen som «spent».

- Jeg registrerer det Van den Brande sier. Men den som inntar den holdningen, påtar seg et veldig ansvar. Det betyr at Europarådet skal fungere med en visegeneralsekretær i en tid hvor alle mener organisasjonen trenger en sterk ledelse, sir Støre, som ikke regner med at avstemmingen faktisk vil bli avblåst.

- Venstrevridd

Det springende punktet er hvorvidt kandidatene har erfaring som regjeringssjef eller som utenriksminister, noe både Jagland og Cimoszewicz har, men ikke de to andre. Dette kriteriet er ett av de såkalte Juncker-kriteriene, som er blitt introdusert foran valget.

Hensikten er å få hentet inn kandidater med større tyngde til jobben enn det man har gjort før, hvor generalsekretærvervet har gått på rundgang mellom fraksjonene blant parlamentarikerne.

Et argument fra Van den Brande og hans støttespillere er at Jagland og Cimoszewicz begge kommer fra venstresiden i politikken, men den kristenkonservative Van den Brande og den liberale Eörsi ville sørget for bredde i utvalget av kandidater.

Dette argumentet aviser Støre.

- Det er altså ikke meldt inn kandidater fra høyresiden som oppfyller kriteriene. Og hvis den siden av saken skulle telle, så er det et altså flertall av borgerlige regjeringer i ministerrådet, som har innstilt Jagland og Cimoszewicz, sier Støre.

(NTB)