Jaglands våte drøm

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Utenriksminister Thorbjørn Jagland innkalte denne uka pressen til sommersmørbrød og arktisk, kommersielt korrekt sprudlevann for å fortelle hvor forelsket han er i Europa. Han beskrev Norges forhold til EU som intet mindre enn helt utilstrekkelig i forhold til å være en seriøs partner for stabilitet og fred i Europa. Jagland sa at passiv EU-tilpasning ikke er nok for et land som Norge. Og han sa at som EU-medlem ville Norge ha stor vekt fordi vi har stor utenrikspolitisk troverdighet.
  • Et stort hjerte dunker for EU, utenriksministerens europeiske drøm er plaskende våt. Det er bare det at selv om utenriksministerens drøm er våt, er partileder Jagland bundet til at både Arbeiderpartiet og folket er mer tilbakeholdne i sine forventninger. Derfor vil ikke Arbeiderpartiet vedta å gå inn for EU-medlemskap i neste stortingsperiode. For der utenriksminister Jagland tar skrittet ut i hete omfavnelser, holder partileder Jagland igjen.
  • Ikke på noe annet politisk område er forskjellen på regjeringen Stoltenberg og regjeringen Bondevik så stor som når det gjelder Norges forhold til EU. Og mens nei-regjeringen til Bondevik ble hånet for å tilpasse seg en union de var imot, har vi nå en regjering som i sin faktiske politikk er minst like langt fra sin prinsipielle posisjon i EU-spørsmålet. Og litt patetisk må det være å erkjenne at de våte europeiske drømmene er et landsmøtevedtak og minst ett stortingsvalg unna.
  • Thorbjørn Jagland vil ha frihet til å søke EU-medlemskap i forbindelse med neste runde av utvidelse. Alt tyder på at EU da vil være en union der det vil være tillatt med minst to hastigheter mot integrasjon. Jagland ser for seg at et tohastighets-EU vil være lettere å svelge for det norske folk. Men styrken i Jaglands drøm om EU levner liten tvil om at han vil ha Norge i hurtigtogskøen mot integrasjon, og ikke i køen for sinkene, nykommerne fra øst.