OL-jaguar ble skutt og drept i forbindelse med en fotoseanse.  Video: NTB Scanpix Vis mer

Jaguaren ble dopet ned for å delta i overrekking av OL-ilden. Ble drept da den gikk til angrep på soldat

- Når skal vi lære?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En jaguar, kalt Juma, ble skutt og drept kort tid etter at den ble brukt i en seremoni der OL-ilden ble overrakt i den brasilianske byen Manaus mandag.

Juma, som var dopet ned, slapp unna dyrepasserne kort tid etter seremonien og angrep en soldat, ifølge en uttalelse fra militæret, melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge BBC ble jaguaren skutt med fire bedøvelsespiler under angrepet, men det var ikke nok til å stoppe dyret. Dermed ble jaguaren skutt og drept av en soldat.

- Vi tabbet oss ut

- Når skal vi lære? Ville dyr som holdes fanget og blir tvunget til å gjøre ting som er skremmende, noen ganger smertefullt, og alltid unaturlig er tikkende bomber, sier Brittany Peet i organisasjonen People for the Ethical Treatment of Animals (PETA), i en uttalelse.

Etter massiv kritikk har nå Rio-OL-arrangøren beklaget at jaguaren ble brukt i seremonien.

- Vi tabbet oss ut ved å la OL-ilden, et symbol på fred og samhold, bli vist fram sammen et fanget vilt dyr. Dette bildet strider mot våre verdier, sier Rio-arrangørene i en uttalelse og legger til:

- Vi kan garantere at det ikke vil bli flere slike hendelser i løpet av Rio 2016.

- Ulovlig

En karikert smilende jaguar er den offisielle maskotten til sommerens Olympiske leker.

Men bruken av Juma i arrangementet var også ulovlig, ifølge Ipaam, milijøvernsmynidighetene i Amazonas-staten.

- Ingen sølnad angående å bruke Juma i arrangementet ble levert inn til myndighetene, sier Ipaam i en uttalelse. De videre opplyser at hendelsen vil bli etterforsket.