Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jaguaren» hadde lydisolert drapsrom: - De som kommer inn der, kommer ikke ut igjen

Sakte men sikkert kommer detaljene om «El Chapos» organisasjon for dagen i New York.

VITNER: Edgar Galvan vitner i disse dager mot kartellsjefen Joaquin Guzman. Her poserer han med et våpen han oppbevarte for kartellet. Foto: Politiet
VITNER: Edgar Galvan vitner i disse dager mot kartellsjefen Joaquin Guzman. Her poserer han med et våpen han oppbevarte for kartellet. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I disse dager pågår rettssaken mot kartellsjefen Joaquin «El Chapo» Guzman på Manhattan i New York, og tilhørerne får et stadig mørkere innblikk i det kriminelle imperiet 61-åringen styrte i en årrekke.

En av dem som vitner mot Guzman er den 41 år gamle Edgar Galvan, og mandag fortalte han om en av «El Chapos» håndlangere. Spesifikt kunne han berette om hvordan Antonio «Jaguar» Marrufo hadde et drapsrom i grensebyen Juarez, der han tok livet av kartellets fiender.

- En gang tok han meg til et hus der gulvet var dekket av hvite fliser. Det var der han drepte folk, sa han ifølge New York Post, og la til at det også var et sluk i gulvet i det lydisolerte huset slik at Marrufo enkelt kunne rydde opp etter henrettelsene.

- De som kommer inn der, kommer ikke ut igjen, sa Galvan.

Våpen og narkotika

Galvan fortalte at han tilfeldigvis ramlet inn i narkotikahandelens verden etter sin skillsmisse i 2007, og at han kort tid etterpå ble kjent med Marrufo på den meksikanske grensebyens utesteder.

Derfra gikk det slag i slag for amerikaneren, og ifølge hans vitnemål bodde han kort tid etterpå i El Paso i Texas der han bisto Marrufo med å smugle våpen over grensa. Disse våpnene skulle brukes til å eliminere El Chapos konkurranse i Juarez.

Han innrømmet også at han to ganger anskaffet et våpen Marrufo skulle bruke til å drepe en rival, men nekter for at han selv var med på selve drapshandlingen.

Han lagret også ofte store mengder våpen for kartellet, og ved en anledning oppbevarte han en grovkalibret snikskytterrifle han også poserte med (se bildet i toppen av artikkelen).

Galvan ble pågrepet i 2011, og sa seg skyldig i besittelse av våpen og narkotika. Han har sonet åtte år av en dom på 24 år.

Marrufo ble arrestert i 2012 og sitter fengslet i Mexico.

Rettssaken mot Guzman fortsetter på Manhattan. Han hevder sin uskyld i henhold til tiltalen om våpenbesittelse og drapsplaner, samt import og salg av kokain.

ARRESTERT: Antonio Marrufo etter pågripelsen i 2012. Foto: REUTERS / Edgard Garrido / NTB Scanpix
ARRESTERT: Antonio Marrufo etter pågripelsen i 2012. Foto: REUTERS / Edgard Garrido / NTB Scanpix Vis mer

- Verre før det blir bedre

31 174 drepte sørget for å gjøre 2017 til det blodigste året i Mexico siden man begynte å føre drapsstatistikk i landet for 21 år siden.

I 2016 var det en økning på 22 prosent i narkotikarelaterte drap fra året før. 2017 toppet altså den blodige statistikken med god margin, og dessverre er det lite som tyder på at 2018 har vært noe bedre. Bare i mai i fjor ble det i snitt drept én person i landet hvert 15. minutt - og nå tyder alt på at 2018 har satt en ny grotesk rekord.

I september skrev Dagbladet om hvordan likhusene i Guadalajara rett og slett ikke klarer å ta unna alle de døde kroppene som er et produkt av narkokrigen, og i sommer ble det kjent at 175 politikere hadde blitt drept i forbindelse med valget.

Resultatet av sommerens valg var at den 65 år gamle Andres Manuel Lopez Obrador tok over spakene i det voldsherjede landet. Han gikk til valg på kamp mot fattigdom, korrupsjon og kriminalitet, men den tidligere FBI-agenten Arturo Fontes sa til Dagbladet i desember at han har vanskelig for å se at det skal skje noen umiddelbar bedring.

- Den nye regjeringa har plassert delegater i de forskjellige delstatene som tar mye av makta fra de lokale guvernørene. De mister i stor grad selvstyret, og må alliere seg med kartellene for å få midler, sier han.

- Det er demoraliserende å se på. Man ser korrupsjonen på alle nivåer uten noen klar strategi. Jeg tror det blir verre før det blir bedre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!