Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jahn Otto refser Steinfeld

NRK-veteranen Jahn Otto Johansen kommer i sin siste bok med hard kritikk av sin mangeårige kollega, Hans-Wilhelm Steinfeld. I boka blir Steinfeld anklaget for å ha avslørt en kilde på en måte som kunne sette kilden i fare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konflikten mellom NRK-kjendisene går tilbake til kaoset og de lovløse tilstandene etter Sovjetunionens fall. I 1993 fikk Johansen vite av sin venn Vadim Makarov, som da var russisk generalkonsul i Leipzig, at Makarov måtte ha beskyttelse mot russisk militær mafia.

Johansen skriver at han som utenriksredaktør fant opplysningene så oppsiktsvekkende, at han tok kontakt med NRK-korrespondentene Arnt Stefansen i Berlin og Hans-Wilhelm Steinfeld i Moskva.

«Jeg ba dem behandle min informasjon med den aller største diskresjon. De måtte for guds skyld ikke nevne min kilde, men undersøke mulighetene for å lage en reportasje om den russiske militære mafia,» skriver Johansen.

Represalier

Johansen hevder han ikke hørte noe fra Steinfeld før han leste hans siste Russland-bok.

«Der var Vadim Makarov nevnt med navn. Det sto på trykk at han som russisk generalkonsul i Leipzig hadde måttet søke tysk beskyttelse mot den russiske mafia.

Ved en skjebnens ironi døde Vadim (av hjerteinfarkt, red. anm.) like etter at Steinfelds bok kom ut. Ikke lenge etter døde også Galina (hans kone, red. anm.). Barna var i sikkerhet. Dermed var det ingen som kunne utsettes for represalier etter en indiskresjon som jeg personlig tok meg meget nær av», skriver Johansen.

«Vadim var en god venn, og jeg ønsket ikke at han skulle risikere noe på grunn av meg. Heller ikke Moskva var trygg for den russiske militære mafia,» heter det videre i boka «Kald krig og varme vennskap» som nylig er utgitt.

Johansen ønsker ikke å kommentere påstandene i boka, men sier han aldri har snakket med Steinfeld om saken.

- Det som står der, står der, og det taler for seg selv, sier Johansen.

- Ikke i fare

Steinfeld slår tilbake mot kritikken fra sin kollega.

- Jeg har ikke lest Jahn Ottos bok og forholder meg ikke til en bok jeg ikke har lest. Dette skjedde i en periode da Jahn Otto var sjef for utenriksavdelingen, og han ga meg knappe tre dager på å produsere et timinutters magasininnslag. Det var en ekstremt hektisk tid. Jeg har ingen erindring om å ha fått i oppdrag å gjøre noe på saken Johansen skriver om, sier Steinfeld.

- Før denne boka har Jahn Otto aldri nevnt for meg at jeg skal ha begått en indiskresjon og han har aldri noensinne nevnt at dette var et problem. Jeg kjente Makarov godt, og han var gjest i mitt hjem.

- Men kunne opplysningene i din bok ha vært farlige for Makarov?

- Makarov følte seg truet av russisk mafia i Tyskland. At han søkte beskyttelse, kunne knapt øke den faren han følte han var utsatt for. Det var overhodet ikke min vurdering at dette kunne sette Makarov i fare, konkluderer Steinfeld.

Anklager: Jahn Otto Johansen kommer i sin siste bok med hard kritikk av sin mangeårige kollega, Hans-Wilhelm Steinfeld.