- Jahr var oppsatt på å drepe

For å «ta noen utlendinger» dro nynazisten Joe Erling Jahr (19) ut med kjøttkniv. - Han var oppsatt på å drepe, har den 17 år gamle jenta som er fengslet i saken forklart til politiet i avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jenta har forklart at at hun er redd Joe Erling Jahr og anser ham som farlig. Likevel ble hun med ham og Ole Nicolai Kvisler (21) ut på kjøretur. Hun har fortalt at Jahr var en person som var oppsatt på å drepe. På kjøreturen skulle de tre «fike opp» noen som Kvisler hadde fått juling av tidligere, forteller Kvislers forsvarer, advokat Geir Lippestad. Han vil ikke kommentere om Benjamin Hermansen var blant disse.

Kvisler har i avhør også fortalt at han ønsket «å blåse ut sin frustrasjon» fordi han hadde fått beskjed om at de skulle kastes ut av leiligheten.

- Dropp det!

De tre skal ha kjørt hvileløst omkring på Lambertseter før de kjørte opp til Åsbråten. Der fikk de øye på to ungdommer med mørk hudfarge. Kvisler stoppet bilen og han og Jahr løp etter hver sin gutt. Hensikten var å «ta» de to, men Kvisler ante ikke at Jahr hadde kniv med seg, forteller hans forsvarer. Selv skal Kvisler ikke ha hatt med våpen. Plutselig begynte Jahr å stikke Benjamin Hermansen med kniven. Kvisler ropte «dropp det», men tror ikke at Jahr hørte dette. Kvisler hoppet inn i bilen hvor Veronica ventet, rygget bakover og plukket opp Jahr. Sammen kjørte de tilbake til Bogerud, men Jahr skal ikke ha vært med opp i leiligheten i Martin Linges vei. Kvisler og venninnen nevnte ikke det som var skjedd med ett ord til de andre, men gikk og la seg. Ved 04-tiden stormet politiet leiligheten.

Nekter planlegging

De fem drapssiktede nekter for at de har planlagt å drepe noen. Flere av dem sier at det var Jahr som utførte drapet på Benjamin. Noen av dem sier at de ikke kjente Jahr spesielt godt. Den 17 år gamle jenta fra Kristiansand som slapp varetekt, var på 2-3 ukers besøk i Oslo da drapet skjedde. Hun sier at hun ikke kjenner Jahr. Kvisler sier han har kjent Jahr i to-tre måneder.

Fredagskvelden før Benjamin Hermansen ble drept var ganske alminnelig, ifølge de fem. Ungdommene satt i leiligheten som Petter Gundersen, Ole Nicolai Kvisler og Joe Erling Jahr disponerer og snakket om helt hverdagslige ting. Jahr var også der. Den ene 17 år gamle jenta har forklart at hun vasket klær i flere timer og var på badet sammen med sin gode venn Petter Gundersen som ikke var helt i form. De to drakk også noen øl og så på TV. Kjæresteparet har fortalt at de ikke oppdaget at de tre andre dro ut av leiligheten en gang mellom klokken 22 og 23. Erik Lauritsen (20) skal ha lagt seg ved 22-tiden.

- De siktede har forklart seg helt uavhengig av hverandre, men deres forklaringer er likevel samstemte, sier advokat Harald Johannessen som forsvarer den 17 år gamle jenta som slapp fri.