TILBAKE I USA: Jakadrien Turner (15) er nå tilbake i Fort Worth, Texas. Foto: AP Photo/Mike Fuentes/Scanpix
TILBAKE I USA: Jakadrien Turner (15) er nå tilbake i Fort Worth, Texas. Foto: AP Photo/Mike Fuentes/ScanpixVis mer

Jakadrien (15) ble deportert til Colombia ved en feil

Nå er hun gjenforent med familien sin i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15 år gamle Jakadrien Turner ble deportert til Colombia i mai i fjor etter å ha oppgitt falskt navn og alder da hun ble tatt for et butikktyveri i Houston. Jenta hadde da rømt hjemmefra.

Hun skal ha fortalt politiet at hun var colombiansk, at hun var født i 1990 og at hun het Tika Lanay Cortez. Ettersom politiet ikke fant noen tidligere straffehistorie, ingen ettersøkt-status eller alternativ identifikasjon på jenta, antok de at hun var en 21 år gammel kriminell fra Colombia og startet deportasjonsprosessen.

To måneder senere befant Turner seg i Colombia, hvor hun fikk tildelt et colombiansk pass basert på opplysningene hun hadde oppgitt til politiet. Hun ble så innrullert i et hjelpeprogram for hjemsendte i hovedstaden Bogota.

Jenta hadde aldri tidligere vært i Colombia og snakket ikke spansk.

15-åringens bestemor, Lorene Turner, sier familien i samarbeid med politiet skjønte at jenta befant seg i Colombia etter at de fant en Facebook-side hun hadde opprettet. Ifølge det colombianske utenriksdepartementet ble 15-åringen, som nå er blitt gravid, sendt tilbake til USA etter at amerikanske tjenestemenn overleverte dem identitetspapirer som viste at Turner faktisk var amerikansk statsborger.

En lokal TV-stasjon viste fredag kveld bilder av jenta som klemmer familien sin etter å ha ankommet ved flyplassen i Dallas.

Bestemoren sier hun nå ønsker svar på hvordan utsendelsen i det hele tatt kunne skje.

- Jeg forstår ikke hvordan dette kunne skje. Noen gjorde en tabbe; de tabbet seg ut, sier hun.

Talsmann for USAs immigrasjonskontor, Carl Rusnok, sier de tar hendelsen svært alvorlig og «skal øyeblikkelig iverksette full etterforskning av saken».

(NTB)