Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jake (35) overlevde nattklubbmassakren: - Da han skjøt meg, beveget jeg meg ikke. Jeg lot ham bare skyte meg

Dramatisk historie fra amerikansk turist.

SKADD: Jake Raak ble skutt i hofta av gjerningsmannen. Mandag returnerte han til USA etter marerittopplevelsen nyttårsnatta. Foto: Faik Kaptan / DHA / Depo Photos / ABACAPRESS.COM / NTB scanpix
SKADD: Jake Raak ble skutt i hofta av gjerningsmannen. Mandag returnerte han til USA etter marerittopplevelsen nyttårsnatta. Foto: Faik Kaptan / DHA / Depo Photos / ABACAPRESS.COM / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Cirka 01.15 natt til 1.januar stormet et bevæpnet mann inn på den populære nattklubben Reina i Istanbul.

Han drepte 39 og såret 65 før han rømte fra lokalet.

Én av dem som ble truffet av gjerningsmannens kuler var den 35 år gamle amerikanske turisten Jake Raak.

Lå musestille

HER FEIRER DE DET NYE ÅRET: Denne videoen fra inne på nattklubben Reina viser hvordan gjestene ønsker det nye året velkommen før massakren, hvor 39 personer mistet livet, er et faktum. Videoen skal ha blitt filmet i vel en time før gjerningspersonen gikk til angrep. Det er uklart om noen av dem man ser i videoen er blant de skadde eller drepte. Det... Vis mer

Til NBC forteller 35-åringen hvordan gjerningsmannen beveget seg gjennom nattklubben og skjøt folk som lå på gulvet.

- Da han skjøt meg, beveget jeg meg ikke. Jeg lot ham bare skyte meg. Jeg var allerede skutt da jeg lå på bakken. Han skjøt folk som allerede hadde blitt skutt, forteller Raak.

Han var på nattklubben sammen med en gruppe på ni. Sju av dem ble skutt.

Gjerningsmannen passerte kun en snau meter unna Raak, og han forteller at han lå musestille, redd for at gjerningsmannen skulle oppdage at han var i live.

- Noen sa at skudd ble avfyrt, men jeg trodde ikke det før jeg så ham og han startet å skyte. Jeg var antagelig den heldigste personen i hele greia, sier Raak.

Tok taxi

Nattklubben ligger i den europeiske delen av Istanbul, like ved Bosporos-stredet.

Vitner som var på nattklubben forteller at de måtte hoppe i vannet for å kommme seg unna angrepet. De ble senere reddet av politiet.

Gjerningsmannen skal ha tatt taxi til et sted like i nærheten av nattklubben, ifølge Reuters, som siterer den tyrkiske avisen Haberturk.

Da han ankom nattklubben skal han ha tatt automatvåpenet ut av en koffert han bar på, før han åpnet ild.

Han drepte en politimann og en sivilist ved inngangspartiet, før han tok seg inn og drepte ytterligere 37 mennesker.

De drepte

DREPT: Fatih Çakmak. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
DREPT: Fatih Çakmak. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Én av de 39 som ble drept var sikkerhetsvakten Fatih Çakmak. Han var på jobb da gjerningspersonen ankom nattklubben og skal ha vært blant de første som ble skutt.

Fatih unnslapp med livet i behold da en bombe eksploderte utenfor Besiktas' stadion Vodafone Arena i desember i fjor, kort tid etter en fotballkamp.

I tillegg til Çakmak er identiteten noen av de andre drepte kjent. Dette er det vi vet om dem:

Hatice Karcilar (29) jobbet også som sikkerhetsvakt. Hun etterlater seg en tre år gammel datter og sin mann.

DREPT: Burak Yildiz. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix
DREPT: Burak Yildiz. Foto: REX / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Den 22 år gamle politimannen Burak Yildiz ble skutt og drept utenfor nattklubben. Han kom fra byen Mersin og hadde jobbet i som politimann i et halvt år.

Mehmet Kerim Akyil (23) hadde reist fra Belgia til Istanbul for en nyttårsferie.

Bilent Sirvan Osman (38) fra Irak var i Istanbul på forretningsreise, og etterlater seg kone og to barn.

Palestinske Abdullah Ahmed Abbolos (32), som bodde i Saudi-Arabia, var i Istanbul for å feire nyttårsaften da han ble drept.

DREPT: Abis Rizvi. Foto: AP Photo / Fotocorp / NTB scanpix
DREPT: Abis Rizvi. Foto: AP Photo / Fotocorp / NTB scanpix Vis mer

Indiske Abis Rizvi (49) var kjent for å ha skrevet, produsert og regissert Bollywood-filmen «Roar: The Tigers of Sunderbans» i 2014. Filmen ble laget i håp om å spre kunnskap om tigre.

Khushi Shah var en motedesigner fra India og var ifølge Hindustan Times på forretningsreise i India da han ble drept.

Ayhan Arik (47) ble ifølge nyhetsbyrået Dogan skutt i hodet utenfor nattklubben. Han var tobarnspappa og jobbet i reisebyrå.

Libanons utenriksdepartement har også sluppet navnet på de tre libaneserne som ble drept på nattklubben. Det var Alias Wardini, Rita Shami og Haikal Musalam.

Av de 39 drepte er 25 menn og 14 kvinner, og 25 av de drepte er utelendinger.

Har fingeravtrykk

Politiet mener nå at det kun er snakk om tid før de har avslørt gjerningsmannens identitet. Han lyktes i å rømme fra nattklubben i kaoset som oppstod etter massakren.

Ifølge Tyrkias visestatsminister Numan Kurtulmus har politiet nå gjerningsmannens fingeravtrykk.

- Politiet er nå i ferd med å identifisere ham, sier Kurtulmus.

Mandag slapp de også nye bilder av den mistenkte, som viser ham som en tynn og mørkhåret ung mann, som hadde på seg en mørk jakke under angrepet.

Tyrkiske medier skriver at man tror gjerningsmannen kommer fra enten Usbekistan eller Kyrgisistan.

Utenriksdepartementet i Kyrgisistan sier at de undersøker påstander om at drapsmannen kan være fra det sentralasiatiske landet, skriver nyhetsbyrået AP.

- Vi har bedt konsulen i Istanbul om å sjekke rapportene som har kommet fram i pressen. Ifølge den informasjonen vi har nå er denne informasjonen tvilsom, men vi sjekker det likevel, sier talsmann Aiymkan Kulukeyeva.

Ekstremistgruppa IS har tatt på seg ansvaret for nattklubbangrepet.

Åtte personer, som skal ha hatt tilknytning til massakren, ble mandag pågrepet i Istanbul.

NYTTÅRSTRAGEDIE: Nye overvåkingsbilder viser trolig gjerningsmannen bak terroren i Tyrkia i det øyeblikket han avfyrer de første skuddene utenfor nattklubben Reina i Istanbul nyttårsnatta. Video: AP DV Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling