Jakob Hatteland kan cashe inn tre milliarder

Jakob Hatteland selger robotselskap og kan trolig cashe inn tre milliarder kroner.

Jakob Hatteland (nr. 2 fra venstre) selger robotteknologiselskapet Autostore til oppkjøpsfondet EQT. Foto: EQT.  
Jakob Hatteland (nr. 2 fra venstre) selger robotteknologiselskapet Autostore til oppkjøpsfondet EQT. Foto: EQT.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Jakob Hatteland (65) selger robotteknologiselskapet Autostore til oppkjøpsfondet EQT.

Finansavisen skrev i midten av november at noen av verdens største private equity-selskaper var i intense forhandlinger om å sikre seg det Haugesund-baserte selskapet.

Avisen skriver fredag at Hatteland selger robotteknologiselskapet for 19 ganger årets EBITDA.

Oppkjøpsfondet betaler over fire milliarder kroner for Autostore, og etter det avisen erfarer skal prisen nærme seg 4,5 milliarder kroner dersom forventningen til 2017 innfrir.

Med 67 prosent av aksjene i Autostore før transaksjonen, prises Hattelands andel til tre milliarder kroner, forutsatt at salgssummen er på 4,5 milliarder kroner.

Solid vekst

Selskapets driftsinntekter har vokst med over 50 prosent årlig siden 2013, med en årlig EBITDA-vekst på over 80 prosent, fremgår det av en pressemeldingen.

Fra opprinnelsen av ideen til Ingvar Hognaland i Hatteland Gruppen på 1990-tallet, og til leveringen av det første kommersielle systemet i 2005, har AutoStore opplevd sterk vekst og er i dag en unik og ledende automatisert materialhåndteringsløsning.

AutoStore gir betydelige forbedringer i kapasitet, ytelse og pris, og representerer en optimal løsning for å møte de økende kravene til automatisert og effektiv lagerhåndtering. Globale megatrender, inkludert økt fokus på automatisering, robotisering, urbanisering og behovet for arealeffektive løsninger, samt krav om økt leveringshastighet og nøyaktighet, er alle ventet å bidra til AutoStores globale vekst.

140 ansatte i 22 land

AutoStore har rundt 140 ansatte og har til nå installert over 130 anlegg i 22 land. Selskapet ventes å få driftsinntekter på 500 millioner kroner i 2016 og en EBITDA på 240 millioner kroner.

- Jeg er veldig stolt av det vi har oppnådd med AutoStore – det har blitt utviklet fra å være en enkel idé til å bli et ledende produkt på markedet i dag, sier Ingvar Hognaland, oppfinner av AutoStore, i meldingen.

- Gjennom innovativ tenkning og sterk prestasjonskultur blant alle de involverte, har AutoStore vokst til å bli et unik norsk selskap med internasjonalt potensial. EQT er en strålende partner og har langsiktige målsettinger, noe som gjør oss i stand til å fortsette å utvikle AutoStore. Vi er svært fornøyd med å få med EQT på den videre reisen, sier Jakob Hatteland i pressemeldingen.

Transaksjonen forventes sluttført i begynnelsen av 2017. Partene er enige om ikke å offentliggjøre transaksjonsverdien, heter det.

Andre økonominyheter:
Ivar eier 20.000 leiligheter - tjente 3,1 milliarder kroner
Magnus Carlsens ukjente formue