- Jakobsen rasler med sabelen

Fraværet av saker som markerer Senterpartiet i regjeringen, ligger trolig bak Sp-veteran Johan J. Jakobsens rasling med sabelen i Schengen-saken, tror kilder NTB har vært i kontakt med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det kan bli regjeringskrise dersom stortingsflertallet tvinger fram en utvidelse av Schengen-samarbeidet på justisområdet, advarer Senterpartiets parlamentarisk leder Johan J. Jakobsen i et intervju med Bergens Tidende i dag.

Sp-veteranen slår fast at «en utvidelse av samarbeidet på justissektoren setter regjeringen i en veldig, veldig vanskelig situasjon».

Enda vanskeligere

Jakobsen sier at hvis sentrumsrgjeringen ikke ønsker å kaste kortene, må de akseptere at stortingsflertallet ønsker å gjennomføre Schengen.

- Enda vanskeligere blir det hvis samarbeidet utvides til andre konvensjoner og avtaler, og dynamikken for alvor tar av, sier Jakobsen, som ikke ønsker å gå lenger i å kommentere regjeringens situasjon.

«Må utvides»

Jakobsens advarsel er en reaksjon på en fersk uttalelse fra lederen i Stortingets utenrikskomite, Haakon Blankenborg (Ap). Blankenborg har tatt til orde for at regjeringen må vurdere et samarbeid med EU når det gjelder hele justissektoren. Og som konkret eksempel på en konvensjon Norge må vurdere deltakelse i, har Blankenborg nevnt Europol.

- Når utenrikskomiteens leder sier dette, tar jeg det som et autoritativt utsagn for hva Arbeiderpartiet mener, sier Jakobsen. Han legger til at «en utvidelse av samarbeidet på justissektoren til mer enn Schengen, bekrefter en utvikling Sp har advart sterkt mot».

Ikke endret

Kristelig Folkepartis parlamentariske leder Einar Steensnæs sier til NTB at realitetene i Schengen-saken ikke er endret. Han ser liten grunn til å ta opp nye spørsmål nå, med mindre de kommer til uttrykk gjennom vedtak i Stortinget.

- Dersom Arbeiderpartiet ønsker å gå videre, regner jeg med at de tar dette opp på vanlig måte gjennom Stortingets organer, sier han. Steensnæs ønsker ikke å forskuttere hvordan KrF i tilfelle vil stille seg, men sier at det er er helt avhengig av hvordan samarbeidet skjer.

- Vi gikk mot Schengen, men aksepterte at stortingsflertallet har et annet syn. På det grunnlag har sentrumsregjeringen forhandlet. Skulle det være aktuelt å utvide justissamarbeidet til andre felter enn hittil lagt til grunn, så blir vår reaksjon avhengig av på hvilke områder og hvordan det skjer. Jeg vil ha forslagene konkret på bordet før jeg kommenterer en slik situasjon, sier han.

Ikke negativ

Steensnæs presiserer at KrF ikke er negativ til internasjonalt samarbeid over landegrensene for å bekjempe internasjonal kriminalitet. Partiet er heller ikke negativ til samarbeid med EU på justissektoren og internasjonalt politiabeid.

Han sier at et slikt samarbeid er nødvendig for å holde orden på flyktningestrømmene og den store bevegelse av personer og tjenester over landegrensene.

- Men måten samarbeidet skjer på, er avgjørende. Vi må ikke binde oss opp i avtaler som gjør at vi på viktige områder mister nasjonal kontroll, sier Steensnæs, som konkret trekker fram flyktninge- og asylpolitikken og spørsmålet om kontroll med personer som krysser våre egne landegrenser.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer