Australia

Jakt etter «hai» på skolen

Forskere satt onsdag i gang en desperat jakt etter en «hai» på campusen til Universitet i Wollongong i Australia.

FULGTE HAIEN: Forskerne kunne se hvordan GPS-taggen forflyttet seg på skolen. Foto: NSW Sharksmart Instagram
FULGTE HAIEN: Forskerne kunne se hvordan GPS-taggen forflyttet seg på skolen. Foto: NSW Sharksmart Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere har siden onsdag denne uka jaktet en «hai» på campusen til Universitet i Wollongong i Australia. Vel, ikke helt en hai, men en GPS-sender som pleide å befinne seg på en hai.

Den merkelige historien startet på onsdag. GPS-senderen hadde blitt skylt inn langs en strand i nærheten og plukket opp av en intetanende person.

Gruppen som eier senderen heter Sharksmart og de har brukt den til å forske på haier. Onsdag kunne de følge «haien» som vandret rundt på skolens campus. Fredag morgen var den til og med på biblioteket.

Kom med oppfordring

Forskerne ble ganske raskt klar over at det ikke var en hai som vandret rundt på campus.

- Noen har sikkert plukket den opp uten å ane hva det er og har glemt at de har den i sekken. De forstår nok ikke at de blir sporet, skrev gruppen på sin Facebook-side torsdag.

Der kom de også med en oppfordring til personen som hadde plukket opp senderen.

- På tide å gi tilbake senderen.... Da blir det noen veldige glade forskere og du vil få en morsom historie å fortelle, skrev de.

Jaktet haien

Historien om «haien» spredde seg som en farsott rundt på universitetet og skolen sendte torsdag et brev til studentene der de ønsket at senderen skulle bli levert til skolens kontor så fort som mulig.

Flere elever ble også med i jakten på «haien». På en Facebook-side der studentene vanligvis selger og kjøper bøker begynte folk å legge ut oppdateringer på haiens posisjon, skriver News.com.

Mange ser også humoristisk på situasjonen. En Twitter-bruker lurte på hvorfor forskerne ikke viste mer støtte til en hai som ønsket høyere utdanning.

Gladmelding

Fredag morgen norsk tid kunne forskerne komme med en gladmelding på Instagram.

«Vår hai-sender har blitt funnet!», skrev de.

Det var slettes ikke en student som hadde plukket opp senderen, men en mann som jobbet på kafeen. Han hadde ryddet søppel på stranda da han fant den på onsdag, men han ante ikke hva han skulle gjøre med den.

En av forskerne, Dr Robert Gorkin, vandret rundt på campus og spurte studenter om de hadde kommet over denne senderen. Gorkin kom tilslutt over mannen som hadde funnet den.

- Vi gleder oss til å samle dataen og finne ut hemmelighetene bak denne oksehaien. Borgervitenskap på sitt beste!, skriver gruppa på sin Instagram-side og takket alle som var med i søket.

Stor oksehai

GPS-senderen ble plassert på en nesten to meter lang oksehai i slutten av januar.

- Senderen falt av haien og ble skylt i land onsdag morgen, sa direktør for fiskeriforskning, Dr. Natalie Moltschaniwsky til News.com.au.

Det var mening at senderen skulle falle av haien når den gjorde det, forklarer Moltschaniwsky. Da slipper forskerne nemlig å fange haien på nytt for å hente ut informasjonen.

HAIEN: Det var på denne haien taggen satt. Foto: NSW Sharksmart Instagram
HAIEN: Det var på denne haien taggen satt. Foto: NSW Sharksmart Instagram Vis mer

Senderen hadde lagret 120 dager med informasjon og hadde bare én uke igjen med batteri. Derfor var forskerne veldig glade for at den fredag kom til rette.

Informasjonen som senderen gir brukes i et prosjekt i New South Wales som handler om å holde mennesker trygge i vannet, forklarer Moltschaniwsky.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer