Jakt på britiskfødte terrorister

Scotland Yard jakter nå på ei terrorcelle i London, og sjekker alle mulige forbindelser til bombeangrepene i Madrid og Marokko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): Samtidig frykter eksperter at radikale islamister trent i Irak kan ha kommet til Europa.

Politiets frykt er at terrorcella fortsatt er operativ, og at nye terrorhandlinger kan finne sted.

Samtidig spekuleres det på om en selvmordsbomber var om bord i buss 30 som eksploderte ved Tavistock Square.

Mistenker doktor

En av dem som var i søkelyset, er den London-baserte araberen Saudi Saad Al-Sagih. Amerikansk etterretning har tidligere beskyldt ham for å være en av de viktigste økonomiske støttespillerne til Osama bin Laden. Det er på en internettside som han styrer at ei gruppe tar på seg ansvaret for terrorangrepet i London.

Al-Sagih nekter imidlertid enhver kjennskap til denne nettmeldingen.

Amerikansk etterretning mener at de kan knytte en av Al-Sagihs satellittelefoner til selvmordsbombene som rammet de amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania i 1998.

To teorier

 SKJERPET SIKKERHET: London er på tå hev. Mens væpnede politifolk i går voktet det britiske parlamentet og andre sentrale institusjoner, varslet Tony Blair en høring om hvorfor terrorberedskapen i London ble justert ned i juni. Foto: Sang Tan, AP/Scanpix
SKJERPET SIKKERHET: London er på tå hev. Mens væpnede politifolk i går voktet det britiske parlamentet og andre sentrale institusjoner, varslet Tony Blair en høring om hvorfor terrorberedskapen i London ble justert ned i juni. Foto: Sang Tan, AP/Scanpix Vis mer

Etterforskerne skal nå ha to hovedteorier om hvem som står bak:

1. At terrorhandlingene ble planlagt og gjennomført av en sovende al-Qaida-celle tilknyttet det europeiske nettverket som også sto bak terrorbombene i Madrid.

2. At det i løpet av det siste året har oppstått ei terrorcelle blant radikale muslimer født og oppvokst i Storbritannia. Flere miljøer er under oppsikt, blant annet ei gruppe som skal ha trent opp britiskfødte muslimer i Irak.

Storavisa The Times skriver at britisk etterretning i mars i år ble advart av spanske kolleger om at London kunne være det neste målet.

Under etterforskningen av Madrid-bombene fant de flere linker til personer bosatt i Storbritannia.

Dette gjelder blant annet Syria-fødte Mustafa Satmariam Nasar, som mange mener var selve hjernen bak Madrid-bombene. Han skal ha oppholdt seg i London på begynnelsen av 1990-tallet. Spansk politi mener at Nasar på den tida etablerte sovende terrorceller i flere europeiske byer.

I tillegg fins det informasjon om at en av de hovedmistenkte i Madrid dro til London.

Link til Marokko

Ifølge avisa Evening Standard leter politiet nå etter den marokkanske predikanten Mohammed al Garbuzi, som har bodd i London i 16 år. Han er dømt in absentia til 20 års fengsel for å ha bistått dem som sto bak terrorangrepene i Casablanca i mai 2003.

al Garbuzi skal også ha hatt forbindelser til en av de mistenkte etter Madrid-bombene. Marokkanske Jamal Zougam (31), som venter på at rettssaken mot ham skal opp i Spania, skal flere ganger ha ringt til en telefon i Nord-London, og til en mobiltelefon som skal ha tilhørt al Garbuzi.

På samme tid skal han ha forsvunnet fra sitt hjem i Nord-London.

«Trenes i Irak»

Jonathan Stevenson, terrorekspert ved International Institute of Strategic Studies, tror politiet også vil lete etter britiske muslimer som har oppholdt seg i Irak. Det har lenge vært fryktet at den angivelige al-Qaida-sjefen i Irak, Abu al-Zarqawi, kan være i ferd med å etablere et europeisk nettverk.

-  Zarqawi har tidligere rettet fokuset mot Midtøsten. Men det er nå i ferd med å forandre seg. Akkurat for øyeblikket er han den store spilleren, kanskje med unntak av bin Laden, sier Stevenson.

I juni slo CIA i en hemmelig rapport fast at Irak er blitt et mer effektiv treningssted for terrorister enn det Afghanistan var på 90-tallet.

Tony Blair signaliserte i går at det vil komme en åpen høring om hvorfor terrorberedskapen i London ble justert ned forrige måned.