Jakt på eier av fremmed hårstrå

På åstedet for barnedrapene fant politiet et ukjent hårstrå. Nå vil de DNA-teste letemannskaper og politifolk i jakten på eieren. De vil også undersøke mobilsporet på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et hårstrå på drapsstedet knyttet den dømte Jan Helge Andersen til drapene på småjentene Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen. Andersen tilsto å ha tatt livet av Stine Sofie Sørstrønen.

Men Viggo Kristiansen nekter fremdeles for å ha hatt noe med drapene å gjøre. Det ble ikke funnet hårstrå eller annet DNA-materiale som kunne knytte ham til drapene med sikkerhet.

Derimot ble det funnet et hårstrå som ikke stammer fra verken jentene eller fra de to dømte mennene. Eieren ble aldri funnet, og Kristiansens forsvarer Tore Pettersen gjorde i sin prosedyre et poeng av at en tredje person kan ha vært på åstedet.

Forbereder ny rettsrunde

I januar kommer ankesaken opp for lagmannsretten. Nå har politiet bestemt seg for å ta opp jakten på eieren av hårstrået.

- Vi har fått indikasjoner fra forsvarer Pettersen på at hårstrået burde analyseres nærmere, sier kriminalsjef Arne Pedersen til Dagbladet.no.

- Det dreier seg om et hodehår av en viss lengde som ikke stammer fra de dømte. Det kan ha hengt der lenge, eller det kan være avgitt i forbindelse med leteaksjonen, det vet vi ikke.

- Hvorfor ble ikke hårstrået analysert med en gang?

- Nei, fordi det ikke var en aktuell problemtstilling. En analyse ville ikke ha gjort noe utslag. På et slikt åsted kan det ligge tusenvis av hår. Håret til Jan Helge Andersen ble funnet i blodsølet, sier Pedersen.

Undersøker mobilbeviset

Under siste del av rettssaken la Telenors eksperter frem undersøkelser som viste at Kristiansens telefon ikke hadde dekning fra basestasjon Eg A fra drapsstedet. Telefonen hadde blitt brukt i samme periode som drapet ble begått, og meldingene hadde gått via denne basestasjonen. Dette skapte tvil om Kristiansens rolle i drapene. Nå vil politiet feie også denne tvilen av veien:

- Vi har oppnevnt uavhengige sakkyndige som skal se på dekningsgraden i Baneheia. Konklusjonen kommer i slutten av september. I tillegg vil vi se på bruken av Kristiansens telefon over en lengre periode. Vi har ikke så stor tro på noe nytt, men vi foretar en dypere analyse.

- Er dette en innrømmelse av selvkritikk?

- Det er ikke grunnlag for selvkritikk. Men det er ting som er trukket frem under rettsforhandlingene som vi kanskje kan gi svar på.

FORSVARTE DE DØMTE: Tore Pettersen (t.v.) og Ben Fegran frosvarte de drapsdømte.
FANT HÅRSTRÅ: Da kriminalteknikerne gjennomsøkte området der Stien Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen ble funnet, fant de et hårstrå som ikke stammet fra verken ofrene eller de dømte.