Jakt på hatets røtter

USA sender ingen topprepresentant til Kjell Magne Bondeviks terrorkonferanse som holdes i New York. Han er likevel fornøyd med oppslutningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - Hensikten er å få til et tett og viktig arrangement, hvor noen av verdens statsledere skal sette seg sammen og diskutere årsakene til terror, sier Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.

Statsministeren kom til New York før helga for å delta i feiringen av den norske sjømannskirkas 125-årsjubileum. I dag åpner han konferansen «Kamp mot terrorisme for menneskehetens skyld», som Bondevik og fredsprisvinneren Elie Wiesel har tatt initiativet til.

Toppnavn

Tjue stats- og regjeringssjefer har meldt seg på, deriblant Jacques Chirac fra Frankrike, Luiz Lula da Silva fra Brasil, Pervez Musharraf fra Pakistan, Hamid Karzai fra Afghanistan og Silvio Berlusconi fra Italia. Russland sender utenriksminister Igor Ivanov, og USA er representert ved Richard Lugar, som er leder av Senatets utenrikskomité.

Terrorofre fra New York, Bali og Baskerland skal fortelle om sine egne erfaringer for at statslederne skal få mer innsikt i terrorens konsekvenser for den enkelte.

Konferansens ambisiøse mål er å identifisere hatets opprinnelse og arbeide langsiktig ut fra dette. Debattgrunnlaget er konklusjonene fra en forberedende fagkonferanse i Oslo på forsommeren i år.

Der ble det pekt på komplekse årsaker som kan føre til terror. Undertrykkelse og sammenbrudd av stater ble trukket fram som en viktig bakgrunn for at enkeltmennesker bygger opp et hat så sterkt at de vil gripe til terror.

Forbrytelse

Initiativtaker Elie Wiesel mener at FN bør legge fram en internasjonal avtale som erklærer terrorisme som en forbrytelse mot menneskeheten, og at alle land bør ratifisere en slik avtale. Også statsminister Bondevik legger vekt på hva FN og de frivillige organisasjonene kan gjøre mot terrorisme.

Konferansen åpnes av FNs generalsekretær Kofi Annan.

INGEN TOPPREPRESENTANTER: Kjell Magne Bondevik er misfornøyd med at president Bush ikke sender en topprepresentant til Bondeviks terrorkonferanse som åpnes i New York i dag. Bildet er fra 2001.