Jakt på norsk elitesæd

Kjell Inge Røkke, Erling Kagge og Bjørn Dæhlie har sammen med 53 andre kjente nordmenn fått tilbud om å donere sæd til en av USAs største sædbanker. En søkkrik amerikaner ønsker å bevare det han anser som verdens beste hjerner og kropper for framtidige generasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikaneren Floyd Kimble har brukt mange år på å bygge opp sædbanken Foundation for the Continuity of Mankind (FCM) i delstaten Ohio.

FCM er en såkalt kryobank der man fryser ned sæd fra nålevende mennesker for å bevare for menneskeheten «personer som utmerker seg på grunn av sin intelligens, mot og artistiske evner».
På sædbankens regning foretok en 43-årig islending, som tidligere jobbet som agent for Kimble, to reiser til Norge for å skaffe donorer og samarbeidspartnere. Mannen ønsker ikke publisitet rundt sin egen person.

Kjendisjakt

En av dem som flere ganger ble forespurt, var Erling Kagge, som nettopp hadde fått verdensomspennende oppmerksomhet takket være pol- og klatrerbragder.

- Jeg vurderte aldri henvendelsen som seriøs, men sparte på den da den var såvidt spesiell, sier Kagge, som smeller til:
- Når de først skulle fryse ned sæd fra en forlegger og bevare det i 500 år, var det riktig å plukke ut meg.
I henvendelsen Kagge fikk, ble han bedt om å ta kontakt med hovedkontoret i USA. Det var dem og ikke agentene som skulle ta seg av all kontakt med potensielle donorer.

Andre som ble forsøkt hyret inn som donorer var finansmannen Kjell Inge Røkke og skistjernen Bjørn Dæhlie. Det var i går ikke mulig å få tak i Kjell Inge Røkke for en kommentar.

Enerne

Slik begrunner islendingen hvorfor nettopp Røkke og Dæhlie ble plukket ut:

  • Dæhlie er gjennomtrent, lever sunt og har vist å kunne utsette seg for ekstreme kroppslige påkjenninger. Og så tåler han store psykiske påkjenninger. En mønsterdonor.
  • Røkke er kjent for å ta vare på helsen sin samtidig som han gjennom finansielle disposisjoner har vist seg som en ener.
    Islendingen forklarer at i tillegg til friidretts-, ski- og fotballstjerner valgte man å inkludere finansfolk som samtidig vektlegger et sunt kosthold, og folk innen helsevesenet. I tillegg har man sendt invitasjoner til en rekke professorer og framtredende forskere innen universitets- og høgskolemiljøer.

Bare de beste skulle få lov til å bli med. Men den norske vervekampanjen ble et mislykket korstog for menneskeheten.
- Jeg oppsøkte flere sykehus og hadde samtaler med leger for å kartlegge behovet for å innlede et samarbeid, men det hele strandet på grunn av fordommer og mangel på informasjon, sier islendingen.

- Kimble ønsket å bevare det beste av menneskeheten fra vårt århundre. Han ville også bevare flest mulig dyrearter for å hindre en total utryddelse, sier FCMs tidligere islandske agent.

VIL IKKE FRYSES: Erlin Kagge er godt vant til snø og kulde, men sa nei til at sædcellene hans skulle legges på is.
NEI TIL OPPKJØP: Kjell Inge Røkke har mye penger i banken. Sæd derimot vil han ikke sette inn.
THANK, BUT NO THANKS: - En tillitserklæring, men jeg har alt satt mine to genetiske spor, sier Bjørn Dæhlie.