FLERE INNBRUDD: Politiet har registrert flere innbrudd i Asker de siste dagene. Politiet beskriver innbruddstyvene som svært frekke og at de ikke skyr noen midler. Søndag var det en intens jakt etter en etterlyst 43-årig rumener. Politiet var ute med helikopter og kontrollerte trafikken på brua mellom Nesøya og Slependen. Foto: Google Maps
FLERE INNBRUDD: Politiet har registrert flere innbrudd i Asker de siste dagene. Politiet beskriver innbruddstyvene som svært frekke og at de ikke skyr noen midler. Søndag var det en intens jakt etter en etterlyst 43-årig rumener. Politiet var ute med helikopter og kontrollerte trafikken på brua mellom Nesøya og Slependen. Foto: Google MapsVis mer

Jakt på rikingøy etter tyver som ikke skyr noen midler. Etterlyst 43-åring kastet sykkel på politiet og la på svøm

Sylvia ble robbet mens hun solte seg på taket - rumener fortsatt på frifot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste dagene er det begått flere innbrudd i boligstrøk i Asker kommune utenfor Oslo.

Flere av de grove innbruddene er skjedd i områdene Vettre, Hvalstad og Holmen i Asker, skriver lokalavisa Budstikka.

Noe av fellesnevneren for innbruddene er at de har skjedd tidlig på kvelden eller ettermiddagen, og har gjerne blitt utført når folk har vært hjemme eller gått seg en liten tur.

- Slik det ser ut nå er de fleste innbruddene i år begått på Oslo Vest og i Asker og Bærum. Tyvene virker å være veldig, veldig frekke og skyr ingen midler. De tar seg inn på dagtid og kveldstid når folk er hjemme, sier politioverbetjent Bjørn-Egil Drangevåg til Dagbladet.

Kastet sykkel på politiet

I helga satt politiet satt i gang en enorm og dramatisk politiaksjon i jakten på det de mente var en av gjerningsmennene i tyveriene.

Det startet med at en kvinne på Nesøya observerte en fremmed mann med en stige i en hage rundt 22.30 lørdag kveld.

Mannen stakk fra stedet da han ble oppdaget, og kvinnen ringte politiet.

Etter hvert traff politiet på en mann på sykkel. Mannen kaster deretter sykkelen på en politibetjent så betjenten faller i bakken.

- Mannen som ble stanset passet til beskrivelsen. Han klarte å vri seg unna ved å legge seg delvis på svøm. Han forsvant inn i skogen og ble borte. Han ble ikke noe mindre mistenkelig da han stakk av, sier Drangevåg om jakten natt til søndag.

I ettertid fant politiet en ryggsekk med en våt skjorte og et rumensk ID-kort.

Politiet er ikke sikre på at kortet er ekte Drangevåg opplyser til Budstikka at de nå etterlyser mannen på ID-kortet, som er en 43-årig rumener.

Deretter fortsatte jakten på 43-åringen, blant annet ved hjelp av politihelikopter og store politistyrker. Søndag morgen og formiddag ble all trafikk tanset på brua mellom Slependen og Norges rikingøy nummer én, Nesøya.

Etter en 13 timer lang politiaksjon var den mistenkte gjerningsmannen søkk borte.

OMRÅDET: Flere av innbruddene og observasjonene er gjort innenfor det merkede området i Asker kommune. Foto: Google Maps
OMRÅDET: Flere av innbruddene og observasjonene er gjort innenfor det merkede området i Asker kommune. Foto: Google Maps Vis mer

Solte seg under innbrudd

En av de som er blitt utsatt for grovt innbrudd i løpet av den siste uka, er Sylvia Lofthus på Vettre et par kilometer i luftlinje fra Nesøya.

Lofthus lå på taket og solte seg i den treetasjers boligen da tyvene plutselig slo til, skriver Budstikka.

- Vi var hjemme og skjønte ikke at det hadde vært noen hadde vært inne hos oss. Jeg lå på taket og solte meg, mens sønnen min og hunden var i kjelleren. De har vært inne i mellometasjen, sier Lofthus til Dagbladet.

Lofthus fikk litt av et sjokk da hun kom inn i boligen og oppdaget innbruddet.

- Det virker som de bare har tatt lett omsettelige ting. Det er tatt penger fra lommeboka, men ikke kredittkort. Det ble tatt kameraer, men ikke pass, PC eller iPad. De hadde også raska ut alt av et smykkeskrin, kasta det utover senga og tatt med seg det verdifulle

Lofthus sier hun er glad hun ikke møtte på innbruddstyvene. Det var ingen skader på dørene eller noe skitnet til i huset.

- De har trolig gått inn verandadøra, som jeg må la stå åpen for å komme meg inn igjen. Jeg tror de visste at jeg var hjemme og så at jeg gikk opp på taket. Deretter var de sannsynligvis lynkjappe, sier hun.

Hun sier nabolaget på Vettre er helt vanlig med masse barnefamilier.

- Heldigvis har de ikke tatt noe som er uerstattelig, men det er selvsagt mye krøll. Jeg håper politiet får stoppet det, og folk er litt engstelige, sier hun.

Fortsetter etterforskning

Politioverbetjent Drangevåg sier til Dagbladet at tyvene har gått inn åpne dører i hus, og brukt stiger flere steder.

- Det er likhetstrekk mellom de tyveriene vi har hatt. Om det er én eller flere personer vet vi ikke. Av erfaring er det gjerne en knippe personer, sier han.

- Dette er kriminalitet vi tar alvorlig. Det er forferdelig integritetskrenkende for de som blir utsatt for det. Vi bruker alle tilgjengelige ressurser når vi har mulighet til det og fortsetter denne etterforskningen, sier han.

- Har det vært noen forskjell i antall i år i forhold til tidligere år?

- Det er noen år tilbake vi så denne type tyverier, sier han om de frekke tyveriene.

- Gode sjanser for pågripelse

Politiet i Asker og Bærum samarbeider med politiet i Oslo om å få tak i mannen.

Stig Vasbø, leder for vinningsavsnittet ved Majorstua politistasjon , sier til Dagbladet at de også deltar i søket etter den etterlyste.

- Vi har nok gode sjanser for å få pågrepet denne mannen på bakgrunnen av den informasjonen vi sitter på nå, sier han.

Det er usikkert hvor mange innbrudd som eventuelt er begått av den etterlyste mannen.