HOLDT HVA HAN LOVET: Muammar Kadhafi ble født i Sirte og døde i Sirte. Foto: AFP/Philippe Desmazes/Scanpix
HOLDT HVA HAN LOVET: Muammar Kadhafi ble født i Sirte og døde i Sirte. Foto: AFP/Philippe Desmazes/ScanpixVis mer

Jakta på «Ørkenrotta»

Muammar Kadhafi ble drept i hjembyen Sitre da den falt. Han holdt hva han lovet: Han ville bli i Libya til sin siste slutt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvordan Libyas styrtede leder døde er fortsatt uklart. Ble han regelrett henrettet av revolusjonsstyrkene? Ble han lynsjet av folkemassen? Var han så såret at livet ikke sto til å reddes? Han ble ihvertfall ikke bedre av å bli sparket og trampet på.

Det var overraskende for mange at han virkelig oppholdt seg i Sirte. Byen har vært under et fryktelig bombardement i 13 dager. Ingen kunne overleve der lenge. Sammen med faren døde sønnen Mutassim, mens sønnen Saif al-Islam ble såret og tatt til fange.
 
Sirte
Sirte har Kadhafis barndomsd by og hans siste bastion, så sirkelen var sluttet for en av de merkeligste statsledere vi har sett i vår tid. Han var født, ifølge sin egen legende, i et beduinertelt i ørkenen nær Sirte i 1942. Den minste av de libyske stammene, hans egen, Kadhafa-stammen, holder til i dette området.

Denne store fiskerhavna var allerede i Antikkern kjent for sine markeder og for karavanene som kom dit fra områdene sør for Sahara med sine varer. Under Kadhafi fikk byen, med rundt 80 000 innbyggere før kampene jagde mange bort, særbehandling. Det var også en strategisk by.

Ouagadouguo
Kadhafi bygde et moderne og stort konferansesenter, som brøyt fullstendig med byens ellers enkle arkitektur. Han kalte det Ouagadouguo, etter hovedstaden i nabolandet Burkina Faso.

I 1999 samlet han alle de afrikanske statslederne der. Han tiltok seg ærestittelen «Kongev av Afrikas gamle konger». Organisasjonen for Afrikansk Enhet (OAU) skulle omformes til dagens Den Afrikanske Unionen. Afrika skulle samles i hans barndoms by.

På flukt
Nei, Moammar Kadhafi var ikke der de revolusjonære styrkene trodde han var, i skjul i utlandet eller i en oase i de uendelige sanddynene og fjellene i Sahara.

Siste gang omverden hørte en lyd fra den jagede, falne lederen var nøyaktig to uker før han skulle dø. Som tidligere hørtes han på et lydopptak som ble kringastet av fjernsynsstasjonen al-Arrai, som sender fra Syria, men eies i Irak. Igjen oppfordret han libyerne om å reise seg i opprør sammen med ham.

Men ingen utenforstående visste hvor han snakket fra. Forrige gang han snakket var 20. september, gjennom samme kanal, også da fra ukjent sted.

Sist sett
De revolusjonære har vært på jakt etter Moammar Kadhafi, familien hans og hans nærmeste krets fra de stormet inn i hovedstaden Tripoli. Oppstanden i Tripoli begynte 20. august mens revolusjonære styrker gikk mot byen. 23. august inntok de revolusjonære lederens store og sterkt befestede hovedkvarter, Bab al Azizia, og gikk løs på regimets ikoniske minnesmerker.

Like etterpå, mellom 26. og 28. august, så øyenvitner Moammar Kadhafi ved en militær base. Han var da sammen med dattera Aisha. Seinere var det ingen utenforstående som fikk se ham før han møtte sitt endelikt i Sirte. Man hørte bare hans tidvise tirader fra ukjent sted gjennom al-Arrai.

Algerie
Kona Safiya, sønnene Hannibal og Muhammed og dattera Aisha med følge dukket opp på en grensepost inn i Algerie i ørkenen 28. august. Lederne i Algerie brukte ti-tolv timer på å tenke seg om før de slapp dem inn om morgenen 29. august. Flyktningene måtte vente i bilene over natta. Neste morgen fødte Aisha ei datter i Algerie, hvor de nyankomne fikk asyl av «humanitære grunner».

Men hvor var Muammar Kadhafi? Det spurte ikke minst Hicham Bouhagiar seg. Han hadde fått ansvaret av Overgangsrådet for å samordne jakta på den flyktede lederen.

Det ryktes at Kadhafi allerede hadde flyktet samme vei som kona eller var klar til å flykte til Algerie straks kona og barna hadde utprøvd denne fluktveien. Men lederne i nabolandet hadde i årevis hatt et temmelig anstrengt forhold til Kadhafi, og syntes de hadde tatt imot nok fra den familien. Samtidig hadde de et anstrengt og mistenksomt forhold til de revolusjonære opprørerne.

«Ørkenrotta»
«Ørkenens sønn», han som likte å opptre som beduin enten han var i New York, Paris eller Roma, fikk også tilnavnet «Ørkenrotta». Gitt de enorme områdene med sanddyner og fjell i Sahara, sør i landet og videre inn i nabolandene, hadde ei ørkenrotte mange steder å søke skjul.

De revolusjonære mente stadig å ha funnet og omringet ham. Tull, sa flere analytikere, han brukte 42 år på å lure folk, overraske og skjule seg, og det fortsetter han med, sa de.

Niger
Bouhagiar og hans jaktlag så mot touaregenes område, langs grensene til Tsjad, Niger og Algerie i sør. Mange fra dette ørkenfolket hadde tjent Kadhafi som soldater, og han hadde støtter deres opprør både i Niger og Mali.

Revolusjonsstyrkene hadde omringet Bani Walid, der de først trodde Kadhafi og sønnen Saif al-Islam hadde forskanset seg. Bouhagiar mente Kadhafi hadde unnsluppet og dratt videre sørover. Første helga i september kjørte ei kolonne med biler over grensa til Niger. Det var sikkerhetssjefen til lederen, Mansour Dao, og hans følge, som angivelig hadde med seg masse gull og penger. Seinere kom sønnen Saadi med følge samme veien.

I oase
Men Muammar Kadhafi kom ikke til Niger eller Mali eller Burkina Faso eller Tsjad, ifølge hvert lands myndigheter. I stedet hadde Kadhafi ringt til presidenten i Algerie, Abdelaziz Bouteflika. Kadhafi var da i Ghamamès i Libya. Men Bouteflika ville ikke snakke med ham, meldte avisa El Watan i Algerie.

Ghamamès er en idyllisk oase på grensa til Algerie, som står på UNESCOs liste over verdensarven. Den skulle han være omgitt av tuareger som livvakter. De revolusjonære tok seg dit og kom i kamp, men måtte innse at de var gutter fra kysten i nord som slett ikke mestret ørkenen og var hjelpeløse mot tuaregene. Uansett fant de ikke tegn til Kadhafi.

Sirte
20. september kom det en ny tirade fra Kadhafi gjennom al-Arrai. Men fra hvor? Overgangsrådet følte seg sikre på at sønnen Mutassim var i Sirte på kysten. Helt til Bani Walid falt 17. oktober trodde de Saif al-Islam var i Bani Walid. Siste helga i se4ptember hadde de avlyttet en telefonsamtale mellom brødrene.

Sirte var omringet av de revolusjonære, men Kadhafis styrker gjorde kraftig motstand og kampene var voldsomme. De revolusjonære var sikre på at det kraftige motstanden skyldtes at Mutassim, den eneste yrkesmilitære av sønnene, oppholdt seg i byen. Sivile som flyktet ut nektet å ha sett noe til Kadhafi eller sønnen hans der.

Men så var det Muammar Kadhafi som hadde reist hjem til sine for å kjempe til siste slutt, som han hadde sagt fra begynnelsen. Der hadde han vokst opp som beduinergutt. Og der synes han å ennå ha hatt sterk støtte i sin klan og sin by.

Kapteien som gjorde statskupp og utnevnte seg til oberst, hadde alltid levd ved sverd og han døde ved sverd der han kom fra. «Ørkenrotta» falt ved Middelhavets bredder.