Jakta var ulovlig

Guro Fjellanger brøt viltloven og internasjonale vernebestemmelser da hun ga fellingstillatelse på ulv i Østerdalen i mars i år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slutningen fra gårsdagens dom i Oslo Byrett er klinkende klar: Miljøvernministerens fellingsvedtak på ulveparet i Stor-Elvdal, som ble tatt etter sterkt press fra bønder og ulvehatere i området, var fattet på et bredt lovstridig grunnlag.

Må betale

Både redningsbestemmelser, viltloven og Bern-konvensjonens bestemmelser er brutt gjennom fellingsvedtaket, går det fram av dommen.

Namsretten kom til samme resultat da jakta ble stanset få dager etter at den var satt i gang tidlig i vår.

Dommen er presedensskapende fordi fellingsspørsmålet aldri tidligere har vært behandlet på tilsvarende bred front. Dommen vil også få betydning for saker med krav om felling av bjørn og jerv. Regjeringen må betale over 90000 kroner i saksomkostninger til saksøkerne. Miljøverndepartementet kommer neppe til å anke dommen.

Akutt truet

Dommen konkluderer med at ulven er akutt truet og den mest truede pattedyrarten i Norge. Først når bestanden er oppe i et minsteomfang, kan fellingsregimet gjennomgås på ny.

- Denne dommen er krystallklar, og bør være en beskjed til våre politimyndigheter om å følge opp vernet av ulven på en profesjonell måte. Viktigst er det kanskje at vi fikk vist at myndighetene og regjeringen er villige til å bryte lovverket for å imøtekomme press fra bønder og rovdyrhatere , sier Viggo Ree i Foreningen Våre Rovdyr til Dagbladet.

Dommen fra Oslo byrett gjør det vanskelig for regjeringen å endre lovverket.

ULVENEDERLAG: Miljøvernminister Guro Fjellanger brøt loven da hun ga fellingstillatelse av ulv i mars.