Jakten på 43 forsvunne studenter har avslørt massegraver, korrupt politi og en grusom underverden

Men de meksikanske studentene er fortsatt ikke funnet.

FORSVUNNET: Etter den grusomme forsvinningssaken der 43 unge, mannlige studenter antas drept, har det blitt rullet opp en skitten underverden som styrer det sørlige Mexico. Drap og korrupsjon er blitt ensbetydende med politistyrken i byen Iguala og Guererros Undidos-kartellet som skal ha selve ordføreren i spissen, har loven i sin hule hånd. Foto: REUTERS/Jorge Dan Lopez/NTB Scanpix
FORSVUNNET: Etter den grusomme forsvinningssaken der 43 unge, mannlige studenter antas drept, har det blitt rullet opp en skitten underverden som styrer det sørlige Mexico. Drap og korrupsjon er blitt ensbetydende med politistyrken i byen Iguala og Guererros Undidos-kartellet som skal ha selve ordføreren i spissen, har loven i sin hule hånd. Foto: REUTERS/Jorge Dan Lopez/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 26. september i år ble 43 lærerstudenter brutalt konfrontert av meksikansk politi i byen Iguala sør i Mexico.

Lokalt politi skal ha begynt å skyte mot en buss studentene satt på under en demonstrasjon i byen. Ifølge øyevitner skal tre ha blitt drept av politiets skudd - opptellingen etterpå viste seks drepte. Sjokkert ble folkemassene vitne til at flere titalls unge menn ble dratt inn i politibiler og fraktet vekk.

Det er antatt at studentene har blitt drept, men de har ennå ikke blitt funnet. Jakten på de 43 har imidlertid avslørt en kriminell underverden hvor politifolk, politikere og narkobaroner opererer hånd i hånd langt utenfor loven. Funn og avsløringer av massedrap, massegraver og korrupsjon har blitt hverdagen for Igualas innbyggere etter den grusomme studenforsvinningen.

Seks drepte Studentene gikk på Ayotzinapa lærerskole, som utdanner lærere som skal undervise i meksikanske distrikter. Ifølge BBC har skolen en venstreradikal tradisjon.

Et fåtall av de unge mennene i tenåra og tidlig 20-åra klarte å rømme fra politiet. De har også forklart at studiekameratene ble bortført av politi, selv om myndighetene nektet for å ha arrestert dem. Lærerskolen ligger i Chilpancingo, som er delstatens hovedstad, og studentene var i Iguala for å samle inn penger til et prosjekt, og hadde kapret busser for å komme seg tilbake til Chilpancingo.

Forsvinningen førte imidlertid til store protester fra ungdom, studenter og vanlige folk i byen. Hvordan kunne 43 unge, tilsynelatende uskyldige ungdom bare forsvinne?

Føderale myndigheter har siden blitt tvunget til å etterforske forsvinningene grundig. Ifølge LA Times forteller Mexicos riksadvokat Jesus Murillo Karam at 10 000 soldater og mannskaper fra det føderale politiet nå er i området for å etterforsker, og avsløringene har vært grusomme.

Kartellstyrt Flere titalls personer har blitt arrestert i saken, rundt 40 av de pågrepne skal være politifolk. Tidligere i oktober innrømmet to gjengmedlemmer å ha drept 17 av de 43 studentene.

NARKOBARON?: Ordfører Jose Luis Abarca og kona Maria de Los Angeles Pineda oekes ut av riksadvokaten som de som bestilte angrepet på studentene. De to er nå på rømmen, det samme er byens politimester. Foto: AFP PHOTO/ JESUS GUERRERO / NTB Scanpix
NARKOBARON?: Ordfører Jose Luis Abarca og kona Maria de Los Angeles Pineda oekes ut av riksadvokaten som de som bestilte angrepet på studentene. De to er nå på rømmen, det samme er byens politimester. Foto: AFP PHOTO/ JESUS GUERRERO / NTB Scanpix Vis mer

Sikkerhetssjefen i byen, Francisco Salgado Valladares, skal ha sendt de to gjengmedlemmene til stedet hvor studentene var, der de skal ha fått ordre fra gjenglederen «El Chucky» om å drepe dem.

Det antas at byen styres av det grusomme Guerreros Unidos-kartellet, assosiert med delstaten Guerrero. I etterkant av studentforsvinningene skal kartellmedlemmer ha navngitt minst 30 politifolk som jobbet for dem.

Det var heller ingen hemmelighet at de hadde lokale politikere i lomma. Det antas at dette kartellet styrer i flere nærliggende byer, der den voldelige og narkodrevne underverdenen overstyrer lovlig valgte myndigheter.

Massegraver Tilståelsene kom etter funn av en massegrav i fjellene rundt Iguala. Politiet hadde saumfart terrenget i dagesvis før funnet av denne massegraven. Likene var dynket i brennbar væske og påtent, og gjorde identifiseringsjobben svært vanskelig.

De endelige resultatene av DNA-prøvene er ennå ikke bekreftet, og de 43 studentene er fortsatt savnet.

Den videre letingen har imidlertid bare ført til flere grufulle oppdagelser.

Fire nye massegraver ble oppdaget bare dager etter den første, og til sammen skal minst tolv massegraver med flere titalls lik ha blitt funnet i nærheten av Iguala, uten av studentene er identifisert.

Ordfører og politimester på rømmen Ordfører Jose Luis Abarca antas å være hjernen bak forsvinningen av studentene, og han har tette bånd til narkokarteller.

Han skal ha beordret lokale politistyrker i Iguala til å «konfrontere» studentene, for å hindre dem fra å forstyrre et politisk arrangement i regi av hans kone 26. september, den dagen de forsvant.

MASSEGRAVER: Politiet har avdekket minst tolv massegraver og 38 personer skal så langt ha blitt funnet drept i massegravene rundt Iguala. Foto: REUTERS/Henry Romero/NTB Scanpix
MASSEGRAVER: Politiet har avdekket minst tolv massegraver og 38 personer skal så langt ha blitt funnet drept i massegravene rundt Iguala. Foto: REUTERS/Henry Romero/NTB Scanpix Vis mer

Og det er nettopp ordfører Abarca og hans kone María de los Ángeles Pineda Villa som nå pekes på som selve ledelsen i det fryktinngytende kartellet. Ifølge en annen i kartellets ledelse skal Pineda Villa ha gitt ordre om å «lære studentene en lekse» den kvelden de forsvant. Hun har flere familiemedlemmer i kartellet.

Politiet skal ha overført studentene til kolleger i nabobyen Cocula. Siden skal de ha blitt «utlevert» til narkotikabanden Guerros Unidos.

Ordførerparet er nå ettersøkt og på rømmen. Det samme er Igualas politimester, som hadde det overordnede ansvaret for politistyrkene som fungerte som leiemordere for kartellet.

Narkokrig Den såkalte krigen mot narkotika ble intensivert i 2006, og FN har allerede kalt saken med de forsvunne studentene for en av de mest grusomme i nyere tid.

Narkotikavolden i Mexico har siden 2006 krevd rundt 80 000 liv.

Foreldrene til de savnede ønsker at statlige og føderale myndigheter fortsetter å etterforske saken i Iguala-området, og onsdag møtte de president Enrique Pena Nieto i presidentboligen i Los Pinos.

Presidenten, som er under press fra internasjonale organisasjoner, deriblant FN, har lovet å etterforske saken og å sørge for at gjerningsmennene blir stilt for retten.

PROTESTER: Forsvinningen av studentene har ført til opptøyet mot lokale og sentrale myndigheter som stilles til ansvar. Her et kunstverk oppført i Iguala som protest. Foto:REUTERS/Daniel Becerril/NTB Scanpix
PROTESTER: Forsvinningen av studentene har ført til opptøyet mot lokale og sentrale myndigheter som stilles til ansvar. Her et kunstverk oppført i Iguala som protest. Foto:REUTERS/Daniel Becerril/NTB Scanpix Vis mer
DAY OF THE DEAD: Denne helga feires den tradisjonsrike høytiden Day of the Dead i Mexico. I Iguala har den grusomme forsvinningssaken overskygget høytiden som er til for å hedre de døde, skriver LA Times i en reportasje i dag. Foto: AP/Rebecca Blackwell/NTB Scanpix
DAY OF THE DEAD: Denne helga feires den tradisjonsrike høytiden Day of the Dead i Mexico. I Iguala har den grusomme forsvinningssaken overskygget høytiden som er til for å hedre de døde, skriver LA Times i en reportasje i dag. Foto: AP/Rebecca Blackwell/NTB Scanpix Vis mer