Jakten på arbeidskraft

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politidirektoratet har startet arbeidet med å kartlegge hvor mange som kommer til å slutte i politiet de nærmeste åra, skriver Aftenposten. Det er på høy tid. Dessuten bør det være relativt enkelt. Ansattes alder gjør det mulig å regne ut hvor mange som vil pensjonere seg til hvilket tidspunkt med en viss grad av sannsynlighet. Det er faktisk like enkelt som å planlegge skolekapasitet på grunnlag av barnefødsler som allerede har funnet sted. Eller like enkelt som å finne ut hvor mange lærere som må utdannes de nærmeste åra for å fylle plassene til det store antall lærere som nå er i femtiåra og som skuer mot en pensjonisttilværelse en gang i neste tiår. Faktisk skulle vi tro at slike kartlegginger var ren rutine og at prognosene for avgang ville være et opplagt planleggingsverktøy i enhver etat.

Det som kan være vanskelig å beregne er hvor mange yngre ansatte som skifter beite fra slike samfunnsviktige nøkkelstillinger på grunn av lønn og arbeidsbetingelser. Uansett er det myndighetenes plikt å følge med og på bakgrunn av oversikt og innsikt treffe tiltak som sikrer bemanningen. Særlig aktuelt er dette i ei tid med vedvarende høykonjunktur og stor etterspørsel etter arbeidskraft i alle bransjer.

Også her ser det ut til at private aktører ser fortjenestemuligheter og snor seg raskere enn offentlige myndigheter. Ifølge Dagens Næringsliv jakter bemanningsbyråer som Adecco og Manpower på seniorer og pensjonister med kompetanse for å få dem inn i sine baser og dernest leie dem ut til virksomheter som trenger dem. Det er både interessant og tankevekkende. Vi vet at offentlige virksomheter må betale dyrt for å leie tilbake tidligere ansatte som konsulenter eller som utleid arbeidskraft når behov oppstår. En offensiv og gjennomtenkt seniorpolitikk fra de enkelte offentlige arbeidsgiveres side er derfor nødvendig også av økonomiske og budsjettmessige grunner. Og regjeringen må gjøre mer enn å stramme inn på pensjonene.