<strong>ARCTIC SEA:</strong> Skipet har 15 russiske besetningsmedlemmer og ble mest trolig kapret utenfor svenskekysten. Arctic Sea har vært savnet i tre uker og 20 land med Russland i spissen jakter nå skipet.   REUTERS/SOVFRACHT
ARCTIC SEA: Skipet har 15 russiske besetningsmedlemmer og ble mest trolig kapret utenfor svenskekysten. Arctic Sea har vært savnet i tre uker og 20 land med Russland i spissen jakter nå skipet. REUTERS/SOVFRACHT Vis mer

Jakten på Arctic Sea fortsetter

Kaprerne skal ha mishandlet besetningen. Rederiet har mottatt krav om løsepenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(DAGBLADET.NO): Arctic Sea er det 321 fot lange Malta-registrerte lasteskipet som forsvant for rundt tre uker siden, og har vært sporløst forsvunnet helt siden.

Mysteriet begynte ved Öland utenfor Sverige 24. juli. 10 væpna menn, som ankom i en lettbåt merket «polis», bordet skipet og hevdet de var på jakt etter narkotika. Mannskapet ble bundet, kneblet og mishandlet av de falske tjenestemennene.

Svensk politi skal ha hatt i telefonkontakt med skipet 31. juli. Mannskapet hevdet da at angriperne hadde forlatt skipet etter tolv timer. CNN melder at fartøyet hadde foretatt ekstreme «manøvrer» i dette tidsrommet.

Løsepenger og mishandling
På lørdag opplyste rederiet som eier det savnede skipet at et krav om løsepenger var mottatt. Beløpet det dreier som er ukjent, men skal være en høy sum.

Svensk politi er også involvert i etterforskningen av hva som skjedde med skipet utenfor deres kyst, ifølge Daily Telegraph har politiet mottatt bilder av besetningsmedlemmene.

- Det var tydelige merker og tegn etter tenner som var blitt trukket ut, sier Maria Lönegård som leder etterforskningen. Kaprerne skal ha utført harde avhør av besetningen da de gjennomsøkte skipet.

Den finske radiokanalen YLE har tidligere sitert politikilder som sier at besetningens liv står i fare dersom løsepengekravet ikke blir innfridd.

Våpen, narkotika eller tømmer?
Ryktene om hva skipet frakter har vært mange og den tyske maritime eksperten Heinrich Blume mente det måtte dreie seg om kjernefysisk materiell, noe som har hardnakket blitt avvist av finske kjernefysiske sikkerhetsmyndigheter.

- Det mest logiske er at det var en hemmelig last om bord. Mest sannsynlig er det snakk om våpen eller narkotika, sa Mikhail Voitenko, redaktør av et russisk maritimt tidsskrift til Daily Telegraph.

Arctic Sea skal ifølge rederiet frakte en tømmerlast til en verdi av nærmere 11 millioner kroner.

En internasjonal jakt på Arctic Sea er nå underveis, 20 nasjonaliteter ledet av russiske militære styrker sveiper den afrikanske vestkysten på søken etter skipet.

- Operasjonen er godt i gang og har en positiv utvikling. Hurtigheten i arbeidet vårt gir oss god grunn til å tro at dette vil gi resultater, sier Dmitry Rogozin, Russlands NATO-ambassadør, til Daily Telegraph.

Kan befinne seg på den afrikanske vestkyst
Det er kommet ubekreftede meldinger om at skipet er sett utenfor Kapp Verde, noe den russiske ambassadøren på øygruppa har avvist, men maritime eksperter antar at Arctic Sea befinner seg på den afrikanske vestkyst.

Nick Davis, en britisk maritim ekspert på sikkerhetsspørsmål, tror Arctic Sea kan befinne seg i nærheten av Kamerun og Sierra Leone.

- Dersom det dreier som et krav om løsepenger, så får det meg til å tro at skipet har nådd en havn der kaprerne føler seg trygge nok til å be om penger, sier Davis til AP.

Jakten på Arctic Sea og skipets 15 besetningsmedlemmer er altså intensivert og pågående.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer