Foto: Max Rossi/REUTERS
Foto: Max Rossi/REUTERSVis mer

Jakten på diktatoren og hans jomfruer

Da opprørerne stormet inn i Muammar Kadhafis festning, forventet de og å finne hans famøse kvinnelige kalasnikov-jomfruer. Men også livvaktene er og forsvunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden februar har Kadhafi-lojale med jevne mellomrom hoppet av og over på opprørernes side. Den ukrainske sykepleieren Galyna Kolotnytska (38), som var med Kadhafi overalt, kom til Norge i begynnelsen av mai måned og er nå i Norge, hvor hun har søkt om asyl. Men de andre av Kadhafis rundt 40 kvinnelige livvakter er sporløst borte. Akkurat som sjefen. 

- Kadhafi er den verste kriminelle og en diktator, og vi håper å finne ham før ramadan er over, sier Milad Abu Aisha.

Bergtok Berlusconi Mange av opprørere og vestlige spesialsoldater prioriterer nå å fange eller drepe Kadhafi. En Kadhafi på frifot vil skape masse trøbbel og overraskelser for opprørerne, og et krigstrøtt libysk folk som er inne i sin sjuende måned med krig. Hvor Kadhafi befinner seg, og hvem han er sammen med, vet veldig få. Men muligheten er stor for at han er sammen med noen av sine mest betrodde medarbeidere, de supertrente kvinnelige livvaktene.

Siden han dukket opp med de spesialtrenende kvinnelige livvaktene på 1990-tallet, har rundt 400 «revolusjonære nonner» vært hans beskyttere, skriver Al Arabiya. Kvinnene måtte være jomfruer og var topptrente elitesoldater som gjorde alt for å beskytte sin velgjører. Alle kvinnene fikk nytt navn: De heter alle Aisha, oppkalt etter Kadhafis eneste datter.

Livvaktene gikk alltid i høye hæler og med flagrende hår. Da Libyas enehersker gjennom de siste 42 årene besøkte Italias statsminister Silvio Berlusconi i 2009, ble italieneren svært betatt av en av Kadhafis kvinnelige vakter. Så betatt ble Berlusconi, at han brøt protokollen ved å håndhilse på den topptrente skjønnheten. Berlusconi fikk et svært skarpt blikk tilbake fra vakten, som ble nøye beskrevet i media.

Lojale Lojaliteten til livvaktene er velkjent. I 1998 døde en av dem, og hun het selvsagt også Aisha. Hun kastet seg foran sin sjef da han ble forsøkt drept av islamister. Kvinnen døde av skuddene, og reddet sin oberst.

Historiene om Kadhafis amasoner er mange: Under et arabisk toppmøte i den egyptiske badebyen Sharm el-Sheikh, forsøkte egyptiske sikkerhetspersonale å forhindre at Kadhafis livvakter ble med inn i hotellet sammen med sin store leder. Det endte i et basketak mellom kvinnene og de egyptiske vaktene.

En lignende scene fant sted under et annet toppmøte i Nigeria, der organisatorene nektet Kadhafis kvinner å bli med inn i lokalet hvis de tok med seg våpen. Det medførte krangel og kaos, og det var først da den nigerianske presidenten personlig forhandlet i saken at situasjonen løste seg.

Siden vaktene alltid har vært tro mot Muammar Kadhafi, antar mange at de nå er med ham der han nå skjuler seg. Men hva med Kadhafi. Tror den garantert paranoide 69-åringen fremdeles at livvaktene fremdeles er de mest kompetente og lojale personene rundt ham?