Jakten på drapsvåpnene

FROGNER (Dagbladet): En lyssky våpenhandel i Molde, prøveskyting i trestubber - og tre groteske drap. Selv om politiet mangler drapsvåpnene, har jakten på dem sikret viktige funn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet er sikre på at en Colt-revolver kaliber 38 kalt «Lillegutt», er ett av drapsvåpnene. Det er på det rene at Lars Grønnerød eide våpenet, men han påstår at han ga det til sin medtiltalte Per Orderud flere uker før trippeldrapene.

Et magasin til en Ruger-pistol kaliber 22 kan også knyttes til drapene.

Her følger en oversikt over jakten på drapsvåpnene, basert på politiopplysninger og de tiltaltes forklaringer: Umiddelbart etter at Marie Orderud, Kristian Magnus Orderud og datteren Anne Orderud Paust ble funnet skutt 23. mai 1999, tok Kripos-etterforskere fatt på sporletingen på åstedet, kårboligen på Orderud gård. De fant blant annet flere skudd, som hadde karakteristiske riper. Natt til 1. juni, ei uke etter drapene, rykket politiet ut til Stensrudtjernet i Østmarka ved Oslo. Der pågrep de Kristin Kirkemo og en mann, som hadde skutt i området. Hun bodde i Lars Grønnerøds leilighet, og under ransakingen av den ble våpen funnet. Kristin og Lars ble pågrepet, og i avhør forklarte Grønnerød at han hadde gitt Per Orderud en revolver. Den 14. juni ble også Veronica og Per Orderud pågrepet og siktet for trippeldrapet. Under ransaking av Lars Grønnerøds leilighet i Frognerveien i Oslo, fant politiet et magasin til en pistol kaliber 22 stukket ned i en settekasse på soverommet. Tester viste at magasinet avsatte karakteristiske riper på ammunisjonen. De samsvarte med kuler fra åstedet.

Dermed hadde politiet etter alt å dømme sikret seg en del fra ett av de to drapsvåpnene. De skulle gjøre nye viktige funn.

I politiavhør fortalte Lars Grønnerød uoppfordret at han hadde gitt sin Colt-revolver kaliber 38 til Per Orderud sju uker før drapene. Lars påviste to steder der han hadde prøveskutt revolveren, kalt «Lillegutt», mens han ennå hadde den. Lars forklarte at han og Kristin Kirkemo Haukeland hadde kjørt opp en bratt og øde skogsvei mellom Sandvika og Hønefoss. Der hadde Lars skutt mot et tre. Han påviste stedet for politiet, som saget ut den aktuelle stammedelen.

Den ble røntgenfotografert, og prosjektilet ble funnet. Det kunne imidlertid ikke knyttes til funnene på åstedet. Øst for Kolbotn ble det imidlertid klaff. Lars påviste stedet der han sommeren 1998 skjøt mot ei trerot med «Lillegutt». Politiet fant et prosjektil i rota. Det ble sammenliknet med prosjektiler funnet i de drepte. Alle våpenløp setter igjen helt særregne spor på kula som skytes ut. Politiet konkluderte med at kula i stubben og kulene som rammet ofrene etter all sannsynlighet ble avfyrt med samme våpen.

Politiet er altså sikre på at «Lillegutt» er ett av drapsvåpnene. Det har ikke lyktes politiet å finne våpenet. Kristin Kirkemo Haukeland fortalte i politiavhør at hun den 22. desember 1998 reiste til Molde for å skaffe våpen. Hun reiste sammen med en kamerat, og i en suite på hotell Alexandra kjøpte hun ammunisjon og to pistoler kaliber 22. Kristin hevder hun fikk 20000 kroner fra Per og Veronica som skulle dekke utgiftene. Det er på det rene at våpen og ammunisjon stammer fra et våpentyveri i Fannefjord pistolklubb ved Molde i juli 1998. Kristin har forklart at pistolene fra våpentyveriet ble overrakt Per og Veronica under det mye omtalte juleselskapet noen få dager seinere. I retten har både Per og Veronica forklart seg om vådeskuddet, som blant annet traff et Nerdrum-litografi i stua på Orderud gård.

En pistol som ble funnet hjemme hos Lars etter drapene, og som er sjekket ut av Orderud-saken, stammet fra våpentyveriet i Molde.

Selv om politiet ikke har sporet opp verken drapsrevolveren eller drapspistolen, er de sikre på at magasinet de fant i leiligheten satt i den 22-kalibers Rugeren som ble brukt under drapene.

Lars hevder at han ikke kjenner til magasinet, og at andre må ha tatt det med til leiligheten hans. Lars hevder også at han ga Per Orderud «Lillegutt» 2. april, flere uker før drapene. Dette benekter Per.

Etter juleselskapet og fram til 2. april har politiet kartlagt mobiltelefontrafikken, og funnet ut at det ble ringt over tretti ganger fra Pers mobil til Lars' mobil. Etter det angivelige våpenbyttet tok mobilhenvendelsene slutt. Lars påstår at han og Per i disse samtalene diskuterte våpenoverleveringen. Også dette avviser Per.

Selv om politiet ikke har sikret seg drapsvåpnene, har de altså likevel lyktes i å knytte våpnene til de tiltaltes miljø. Påtalemyndigheten har imidlertid gitt opp å bevise hvem som avfyrte skuddene.

KJØPTE VÅPEN:</B> Kristin Kirkemo Haukeland dro til Molde for å handle våpen. Det skjedde like før juleselskapet på Orderud gård, der drapene ifølge hennes politiforklaring ble planlagt.