Jakten på juletreet

Det fantes ikke et tre på Givær. Ikke en busk. Ikke før Olaug Olsen tok hurtigbåten til Bodø, fant ei gran og kom hjem med juletreet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BODØ/GIVÆR (Dagbladet): - At vi ikke har trær, synes jeg faktisk er litt av sjarmen med Givær. Trær finnes jo overalt, sier Olaug, mens hurtigbåten «Skogøy» stamper gjennom grov sjø. I båtens bagasjerom ligger treet hun har vært og kjøpt i byen.

Vi skimter Givær i svinnende mørketidslys. En liten klynge hus, nærmest en holme av ei øy, og ei kai å legge til ved.

- Ikke eksotisk

I Bodø, dagen i forveien:

Olaug leter etter juletre hos bonden Jann Rist, som på tjuefemte året selger gran og furu i byen.

Olaug forteller at de ikke har trær på Givær. Det nærmeste er tareskog.

Jann ler. Han finner et pent juletre til Olaug, og vil ikke ha penger for det. Olaug takker.

- Mange synes det høres eksotisk ut å bo ute i et vær. Bodø-folk tenker også sånn, enda Givær tilhører Bodø kommune. For meg er det ikke eksotisk. Det er greit at vi bare er 14 fastboende. At vi avsalter havvann og drikker det. At vi er sjølforsynt med kjøtt og fisk. At vi mangler skole, butikk og annen service. At det ikke vokser verken busker eller trær. Men så lenge vi har daglige avganger med hurtigbåten, er byen bare en drøy halvtime unna. Det holder for meg, sier 28-åringen.

Overtok småbruk

Olaug er født og oppvokst på Givær.

Etter ti års eksil flyttet hun hjem igjen i fjor, og overtok småbruket til foreldrene.

Nå har hun ansvaret for tre kyr, en okse, sju sauer, en vær, femten høns, to haner og to kaniner. Gården har tilhørt familien i flere generasjoner.

Med på flyttelasset fra Steigen fulgte ektemannen Johnny Olsen.

- Johnny ville forsøke å bo på Givær. Nå trives han, og det er jeg takknemlig for. Å like en sånn plass er ingen selvfølge. Man må trives i eget selskap. Selv er jeg glad i håndarbeid og TV-titting. Johnny fisker en del. Og så går vi på besøk. Vi som bor på øya tar vare på hverandre, sier Olaug.

- Hva er det beste med Givær?

- Utsikten. Fra Givær går det faktisk an å se at jorda er rund. Vi har så mye horisont. Dessuten skimter vi både inn til Bodø, opp til Lofoten og helt ned til Rødøy på Helgeland.

«Vestbyen»

Givær ligger 12 nautiske mil rett vest for Bodø. - Vestbyen, fleiper mannskapet om bord på «Skogøy».

For noen integrert del av Bodø blir Givær aldri. Bodøværinger flest har aldri satt sin fot der.

Giværs pittoreske hus, friske klima, vakre utsikt, unike fugleliv og velsignede fred ligger bortgjemt.

- Vi trenger turister. Velforeningen leier ut både skolen og ei rorbu, frister Olaug. «Skogøy» legger til kai. Olaugs foreldre og ektemann venter og smiler.

GIVÆRS ENESTE TRE: Det eneste treet på hele Givær er i havn og vel så det. Den vesle øya vest for Bodø er totalt fri for trær - Olaug Olsen tror det skyldes en kombinasjon av vind, havluft og jordsmonn. Ektemannen Johnny er fornøyd med at juletreet nesten er hjemme.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer