Jakten på milliardene

Organisert kriminalitet har fått større spillerom og bedre vekstvilkår enn noen gang tidligere i historien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det internasjonale pengefondet anslår at minst 500 milliarder amerikanske dollar er i kontinuerlig omløp blant kriminelle miljøer på verdensbasis. Gjennom en serie artikler vil Dagbladet belyse utviklingen av organisert kriminalitet i Europa og påvise konsekvenser for det norske samfunnet.

De kriminelle organisasjonene arbeider over landegrensene og styres gjennom nettverk. Internasjonale profittjegere er i ferd med å lamme deler av næringslivet med penger som stammer fra kriminell virksomhet.

- 50 til 60 milliarder

Tidlig på nittitallet ble det fra Justisdepartementet stipulert at organisert kriminalitet kostet Norge om lag 40 milliarder kroner årlig.

Næringslivets sikkerhetsråd frykter i dag at kriminalitet koster det norske samfunnet mellom 50 og 60 milliarder kroner hvert eneste år.

De kriminelle strukturene utnytter informasjons- og kommunikasjonsteknologien bedre enn mange legale virksomheter.

Utstyret benyttes til ulike typer bedrageri, omsetning av narkotika, spredning av ulovlig pornografi og hvitvasking av penger.

Politiinspektør Knut Holen ved Kriminalpolitisentralen (Kripos) er ikke i tvil:

- Kriminaliteten i Norge har aldri vært farligere og mer omfattende enn den er i dag. Hvis vi ikke klarer å bekjempe den organiserte kriminaliteten, vil den på sikt kunne true demokratiet. Det utvikler seg med stormskritt - i gal retning. Fellesnevneren er jakten på profitt, fastslår Holen.

Svært bekymringsfull

I internasjonal sammenheng framheves kriminalitetsutviklingen i de tidligere sovjetrepublikkene som svært bekymringsfull.

Et anslag fra det russiske politiet viser at om lag 41000 selskaper styres av ulike kriminelle nettverk og organisasjoner. Det beste beviset på at situasjonen er ute av kontroll, er korrupsjonen i forvaltningen og den omfattende bedragerivirksomheten rettet mot offentlig sektor.

I den siste trusselvurderingen til Kripos konkluderes det med at alle land i Europa er bekymret over økende ulovlig innvandring og menneskesmugling.

Interpol rapporterer at menneskesmugling drevet av internasjonale kriminelle organisasjoner er et av verdens raskest voksende kriminelle problemer.

Mange ofre

Det anslås at fire millioner mennesker årlig forflytter seg ved hjelp av menneskesmuglere, som henter ut enorme fortjenester.

De som lures med på en tur til frihet og velstand, men som i stedet ender opp som tvangsarbeidere, barnearbeidere og prostituerte - blir ofre. I de verste tilfellene mister noen livet som følge av umenneskelige forhold under transporten.

Andre blir vevd inn i de kriminelle organisasjonene for å gjøre opp for seg.

Ofre blir også de som havner på gata i Oslo, Bergen, Ålesund og andre steder i Norge som narkovrak.

I luksus

Fortjenesten av den omfattende handelen med forskjellige narkotiske stoffer havner hos dem som topper de kriminelle pyramidene.

Norsk politi får sine varsel fra kolleger som forteller hva som skjer lenger sør i Europa, og har derfor anledning til å gjøre egne forberedelser. Likevel erkjenner ledende representanter for norsk politi at de ikke har kontroll med denne skremmende utviklingen.

Den franske rivieraen og den spanske solkysten er yndede plasser for norske og utenlandske kriminelle til stolt å vise fram de dyreste biler, båter, eiendommer og annen luksus. Langt fra Oslo S.

SOLKYSTEN: Blankpussete biler og båter i Marbella på den spanske solkysten er ofte finansiert av organisert kriminalitet.
SKYGGESIDEN: Ofrene blir reddet opp fra overdoser av heroin på gata i Oslo.