Coronaviruset

Jakten på «pasient null»

Ingen vet foreløpig hvem som først ble smittet av coronaviruset.

SÅ LENGE: Faktasjekkerne i Faktisk.no har sjekket hvor lenge coronaviruset kan overleve på overflater og tekstiler. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«I november 2019 ble et menneske for første gang smittet med et virus fra et dyr på et dyremarked i Wuhan». Det fastslår Folkehelseinstituttet i sin risikorapport.

Men kinesiske helsemyndigheter sier nå at den såkalte «pasient null» ikke var der.

Det pågår en stadig mer amper diskusjon om hvorvidt nettopp dyremarkedet i Wuhan faktisk var den første smittekilden.

Og det er fortsatt ikke kjent hvem som er «pasient null» – altså den første personen som ble smittet av coronaviruset, eller sSARS-CoV-2.

Amper diskusjon

Diskusjonen rundt hvem dette er har de siste dagene og ukene tiltatt. Og det pågår nå en heftig diskusjon mellom myndighetspersoner i USA og Kina rundt nettopp hvem som var den første til å få smitten og deretter spredde den.

Kina har hevdet at smitten ble brakt til Wuhan av en amerikansk idrettssoldat under de militære idrettslekene i Wuhan som ble arrangert i fjor høst, og at han således er pasient null, mens USA snakker om «the chinese virus» og at utbruddet stammer fra matmarkedet.

– Det deltok om lag 150 amerikanske soldater i de lekene. En teori fra kinesisk side nå, er at viruset har kommet utenfra. Ingen vet med sikkerhet hvor viruset kommer fra, og mens ekspertene famler i blinde, benytter kineserne dette tomrommet til å prøve å renvaske seg selv og dytte ansvaret over på USA, sier Kina-kjenner Torbjørn Færøvik.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer