Jakten på Reiten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VERKTØYKASSA ER IKKE tom lenger, den har åpnet kjeften. Etter å ha slukt Hydros styreleder Jan Reinås, har den glefset tak i konsernsjef Eivind Reiten. «Arbeiderpartiet deler folks rettferdighetssans», sier næringsminister Dag Terje Andersen når han forklarer hvorfor det må sparkes sjefer.

Men rettferdighet er et språk som verken snakkes eller forstås i Hydros bedriftsforsamling. Der var det ikke spørsmålet om Hydros gavepakke på 28 millioner kroner til Eivind Reiten var rimelig, som ble vurdert i går, men om den var lovlig.

I FARE FOR SELV å bli hoggestabbe, har næringsministeren valgt å finne fram øksa. Andersen kunne ha stoppet det nye gavedrysset over Hydro-toppene. I stedet dro statsråden på ferie, og overlot til ferievikar og statssekretær Rikke Lind å få moralsk panikk på vegne av regjeringen.

De siste juridiske vurderingene fra BA-HR, der også Eivind Reiten beskyldes for å ha brutt loven, viser hvor desperat regjeringen nå er etter å bli kvitt Reiten. Der går det fram at oppdraget ble gitt lørdag kveld, over telefon. De juridiske vurderingene er basert nesten utelukkende på oppslag i media, hvor det garantert finnes flere styrte lekkasjer fra Andersens eget departement. I krig, kjærlighet og jakten på en konsernsjef, er åpenbart alt tillat.

NÆRINGSMINISTEREN BURDE holde seg for god til juridisk flisespikkeri. Han er tross alt tømmerhogger. «Folks rettferdighetssans» tilsier at Dag Terje Andersen og statsminister Jens Stoltenberg burde si det de egentlig mener om Eivind Reitens 28-millioners kupp, i stedet for å sende drittpakker via regjeringens advokater og vise til en styreleder de selv har sparket.

STABUKKEN EIVIND REITEN har på sin side fått i både pose og havresekk i denne saken. Nå er det for seint å gi fra seg noen av de 28 millionene i et forsøk på å kjøpe troverdigheten tilbake. For i motsetning til Hydros penger, er tillit noe Eivind Reiten må gjøre seg fortjent til.