Jakten på sannheten

Når man leter etter sannheten i konflikter er spørsmålene flere enn svarene, skriver Anne Thurmann-Nielsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Israel stengte grensene til Gaza for internasjonal presse og startet sine bombetokter mot den vesle landstripa ble det åpenbart for de fleste at angriperne ville begrense informasjonen om krigens grusomheter. I etterkant har debattene vært mange. Hvilken informasjon som lekket ut var sann, og hvilken informasjon var ikke sann. Kan vi stole på øyenvitner? Kan vi stole på palestinske journalister som selv lever i fare for å bli drept av bombene? Kan vi stole på professorene og legene, Mads Gilbert og Erik Fosse, som i mer enn 20 år har vist at sympatien deres er på palestinernes side? Spørsmålene er relevante i ei tid da hele verdens elendighet presses inn i alle stuer, og alt som blir sagt er med på å forme våre holdninger til hvem som er skurkene og hvem som er ofrene i verdens konflikter.

De to norske legene har fått Fritt Ords honnør for innsatsen i Gaza, og selv om enkelte fremdeles foretrekker diskusjonen om sannhetsgehalten i de mange intervjuene legene ga internasjonale medier fra sykehuset de jobbet på i Gaza, er det få som bestrider viktigheten av deres øyenvitneskildringer. Internasjonal presse måtte stå på «skammens høydedrag», som TV2s Fredrik Græsvik kalte området israelerne hadde henvist dem til, og derfra betrakte bombene som falt over Gaza. Det var Gilbert og Fosse som laget den såkalte journalistiske balansen ved å vise konsekvensene av bombene som falt. Begge har slått grundig fast at de er leger og forskere, ikke journalister og reportere. Det gjorde de også i går på et seminar i Oslo i regi av Institutt for Journalistikk. Tittelen var nettopp «Øyenvitner rapporterer. Kan vi stole på dem?».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer