- FANTASTISK RESSURS: Den årlige produksjonen av raudåte i Norskehavet og det nordøstlige Atlanterhavet er i størrelsesorden 200 millioner tonn, ifølge Havforskningsinstituttet. Foto: Calanus.
- FANTASTISK RESSURS: Den årlige produksjonen av raudåte i Norskehavet og det nordøstlige Atlanterhavet er i størrelsesorden 200 millioner tonn, ifølge Havforskningsinstituttet. Foto: Calanus.Vis mer

Jakter 140 millioner til nytt sjømateventyr

Med Arctic Securities i ryggen prøver biotek-gründer Gunnar Rørstad å bygge opp et nytt industrieventyr basert på dyreplankton.

(Finansavisen) I 2005 ledet Gunnar Rørstad (58), daglig leder og medeier i Calanus, selskapet Biotec Pharmacon på børs. Nå er Rørstad en av de største eierne i det han håper skal bli et nytt industrieventyr. Selskapet Calanus har som forretningsidé å bygge opp en ny industriell verdikjede basert på høsting og foredling av Calanus finmarchicus, eller dyreplanktonet raudåte.

Rørstad har hovedfag i marin biokjemi fra Universitetet i Tromsø og var adm. direktør i Biotec Pharmacon i en årrekke før han var med på starten i Calanus fra 2007.

Calanus bruker Arctic Securities som finansiell rådgiver.

- Rik kilde til protein

Ifølge Havforskningsinstituttet er den årlige produksjonen av raudåte i Norskehavet og det nordøstlige Atlanterhavet i størrelsesorden 200 millioner tonn.

- Raudåte er et marint krepsdyr som er en rik kilde til protein og olje med en unik sammensetning. Denne fantastiske ressursen er vi den første aktøren som utvikler, sier Rørstad til Finansavisen.

Selskapet, med basis i en forsøkstillatelse til høsting, utviklet produkter som er godkjent for salg i Norge og USA. For to uker siden kom også Novel Food-godkjenning på plass for EU for selskapets hovedprodukt Calanus Oil.

Henter 60 mill. i egenkapital

Tanken er å høste raudåte gjennom samarbeid med eksisterende fartøyer. Med spesialtilpasset redskapsteknologi hentes planktonet opp og fryses ned i 25 kilos blokker om bord.

Selskapet har ifølge Finansavisen 20 ansatte, og fremstiller sine produkter hos Biotep på Kvaløya i Tromsø, et leieanlegg eid av Nofima, ifølge avisen.

Nå er planen å investere i eget produksjonsanlegg.

- Totalinvesteringen er stipulert til mellom 140 og 150 millioner kroner, sier Rørstad til Finansavisen.

Selskapet skal hente minimum 60 millioner kroner i ny egenkapital fra private investorer.

- Vi har henvendt oss til en håndfull industrielt orienterte investorer. Plan A er å få inn én til to ankerinvestorer, og eventuelt ytterligere to-tre investorer etter behov, forteller Rørstad.

- Vi henvender oss til investorer som forstår verdikjeden vår, med kompetanse på omega 3-feltet og sjømat. Nye industriprosjekter har alltid høy risiko, men modellen vår er godt skalérbar, selskapet er godt posisjonert og oppsiden er stor, sier Rørstad til Finansavisen.

Målet er å komme i mål med emisjonen i løpet av første kvartal i år.

- Vurderer dere børsnotering?

- Det står ikke høyt på agendaen i dag, og vil neppe være aktuelt de neste tre årene. Men det kan være en mulighet på lengre sikt. Jeg har vært med på det før, og vet hva som skal til, men dette blir det jo opp til aksjonærene å bestemme, sier Rørstad til Finansavisen.

Andre økonominyheter:

Ny kraftig smell i kryptovaluta
Trump får stryk for dårligere engelsk enn Solberg
79 Tesla-eiere går til sak