Bygger nytt: Geir Aune har lang fartstid i oljeservicesektoren, og satser nå på rigger for feltutvikling. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.
Bygger nytt: Geir Aune har lang fartstid i oljeservicesektoren, og satser nå på rigger for feltutvikling. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.Vis mer

Jakter 2,9 mrd. til nytt rigg-eventyr

Geir Aune vil hente 2,9 milliarder kroner i markedet og legge inn bestilling på to rigger som er spesiallagde for feltutvikling

(Finansavisen.no): - I 1981 var jeg «roughneck» på Dyvi Delta, som var første boreenhet med et mekanisk rørhåndteringssystem. Det har ikke skjedd så veldig mye siden den gang. Dette er den første, store endringen i effektivitet på veldig mange år, sier Geir Aune til Finansavisen.

På Pareto-konferansen i dag vil han presentere sine nye planer for selskapet Production Drilling.

Med oljeselskaper som i stadig større grad ønsker å kjøpe «pakketjenester», har oljeserviceselskapet laget en helt ny design for en enhet som ser ut som en borerigg, men som skal kunne gjøre veldig mye mer.

- Vi kaller det feltutviklingsenhet, og ikke boreenhet, sier Aune, ifølge avisa.

Enheten er spesialdesignet for å oppnå mest mulige synergier mellom boring og de andre service-områdene som inngår i en feltutbygging, som for eksempel subsea konstruksjon og ferdigstillelse.

Snakker med partner

Byggeplanene ligger ikke langt fram i tid. Sammen med Peter Goode har Aune allerede fått tilbud fra verft, og vil nå hente rundt 350 millioner dollar i egenkapital, cirka 2,9 milliarder kroner, og deretter notere Production Drilling på OTC-listen.

- Vi vil hente kapital ved bestilling av to enheter i løpet av høsten, med opsjon på seks enheter, sier han.

Samtidig er han i diskusjon med en partner for å danne en allianse for feltutvikling. Hvem den mulige partneren er vil han ikke avsløre, men sier det er et stort oljeserviceselskap.

- Et av de største, sier Aune til avisa.

Han venter at også partneren skyter inn penger i alliansen, i tillegg til det selskapet skal hente i markedet.

Økt effektivitet

Geir Aune har lang fartstid i oljeservicebransjen både som styreleder og konsernsjef i en rekke selskaper.

Nå er det Production Drilling det satses på, og han ser betydelige markedsmuligheter som følge av at oljeselskapene i stadig større grad etterspør integrerte tjenester.

Aune viser til forventninger om at det de neste tre åra vil være en årlig vekst på 23 prosent i såkalte tie-backs – funn som blir knyttet opp mot eksisterende felt. I samme periode ventes også 20 prosent årlig vekst i antall små og mellomstore feltutbygginger.

- Vi vil kunne ha en helt annen effektivitet i slike prosjekter. Tidsmessig anslår vi en besparelse på 20–40 prosent, avhengig av størrelsen på feltet, sier Aune til Finansavisen.

Snakker med partner

Andre økonominyheter:
Olav Thon håver inn milliarder
Nå kan du handle mat med stemmen!