Hagen-forsvinningen:

Jakter 300 skokjøpere

Svaret kan ligge i huset, sa politiet i sommer. I går gikk de ut med et skoavtrykk fra boligen der Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant.

SKOSPOR: Politiet håper at et skoavtrykk kan hjelpe dem på vei til å løse forsvinningsmysteriet. Her viser politiinspektør Tommy Brøske fram en Sprox-sko med samme sålemønster under pressekonferansen onsdag. Foto: NTB Scanpix
SKOSPOR: Politiet håper at et skoavtrykk kan hjelpe dem på vei til å løse forsvinningsmysteriet. Her viser politiinspektør Tommy Brøske fram en Sprox-sko med samme sålemønster under pressekonferansen onsdag. Foto: NTB ScanpixVis mer

LØRENSKOG / LILLESTRØM / OSLO (Dagbladet): I dagene og ukene etter at Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant fra sin bolig i Lørenskog 31. oktober i fjor, sikret politiet en rekke spor fra innsida av eneboligen.

Et av disse sporene delte politiet med offentligheten i går, under en pressekonferanse nøyaktig 301 dager etter at kona til milliardæren Tom Hagen (69) forsvant.

Da gikk politiet ut med bilder av det ene skoavtrykket fra boligen. Et avtrykk de ikke har klart å knytte til en spesifikk person. Nå jakter politiet personene bak 300 kontantkjøp av to spesifikke skotyper med samme såle, og etterlyser alle kjøperne.

FORSVINNINGSSAKEN: Politiinspektør Tommy Brøske etterlyser folk av skotypen Sprox. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Dette er skoene

Etter å ha knyttet samtlige skoavtrykk i Hagen-boligen til spesifikke personer, satt politiet igjen med ett avtrykk som måtte identifiseres. I mai, etter å ha bedt utenlandske politimyndigheter om hjelp, kom et svar fra Tyskland.

Skoavtrykket stammer fra en fritidssko av det tyske merket Sprox, og var trolig i størrelse 45. To spesifikke Sprox-modeller har samme sålemønster, ifølge politiet.

I Norge selges skoene bare av Spar Kjøp-kjeden, som har 24 butikker i Norge, fra Kristiansand i sør til Kirkenes i nord. På Metrosenteret i Lørenskog, bare fem minutter unna Hagen-boligen, er det en Spar Kjøp-butikk. Kjeden selger også varer med postordre.

Politiet ber nå alle som har kjøpt en av de to aktuelle Sprox-modellene i størrelse 44, 45 eller 46 i perioden fra august 2016 til mai 2019, og har betalt kontant, om å melde seg. Det skal dreie seg om cirka 300 av totalt 1590 kjøp, ifølge politiet.

SKOAVTRYKK: Basert på dette avtrykket, og med hjelp fra Tyskland, klarte politiet å fastslå at skoavtrykket stammer fra en Sprox-sko. Foto: Politiet
SKOAVTRYKK: Basert på dette avtrykket, og med hjelp fra Tyskland, klarte politiet å fastslå at skoavtrykket stammer fra en Sprox-sko. Foto: Politiet Vis mer

Skoene selges i en rekke land over hele verden, men det er bare salgene i Norge som nå er i politiets søkelys.

Knyttes til gjerningsperson

Det er flere ting ved skoavtrykkene som får politiet til å tro at en eventuell gjerningsperson kan ha brukt dem, uten at de ønsker å være konkrete.

- Avtrykket er funnet på et sted og avsatt på en slik måte at politiet vurderer det som sannsynlig at det tilhører en gjerningsperson, sa politiinspektør Tommy Brøske under pressekonferansen.

Skoene skal ha avsatt flere avtrykk innendørs i Hagen-boligen. Politiet har også grunn til å tro at skoene kan være lite brukt.

Dagbladet er kjent med at avtrykkene, som ble funnet i spesielt ett rom i boligen, blir ansett som svært sentrale av politiet.

- Er dette sporet som politiet tror skal oppklare saken?

TO TYPER: Det skal være to skotyper av merket Sprox med samme såle. Foto: NTB Scanpix
TO TYPER: Det skal være to skotyper av merket Sprox med samme såle. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Vi har flere spor. Dette er ett av dem. Prosjektet for å få kartlagt dette og få tak i disse som har kjøpt og betalt skoene med kontanter i perioden, er nå svært viktig for oss for å få utelukket. I tillegg har vi andre prosjekter og andre spor som vi også jobber med, sier Brøske til Dagbladet.

Fikk beskjed

Familiens bistandsadvokat, Svein Holden, forteller at familien var orientert om politiets publisering av informasjonen i forkant av pressekonferansen.

Til tross for at bildene og etterlysningen av tips fra publikum kommer først 301 dager etter forsvinningen, avviser Holden at familien mener dette burde vært gjort tidligere.

- Vi er ikke misfornøyde med tidspunktet for dette. Politiet har brukt tid på å etterforske sporet selv, og etterforskningen tar tid, sier Holden.

- Var det familien eller politiet som ønsket å gå ut med denne informasjonen nå?

- Dette er politiets eget initiativ. Familien har ikke bedt om det, sier Holden til Dagbladet.

LØRENSKOG-FORSVINNINGEN: Politet ber om tips etter funn av skoavtrykk ved boligen der Anne Elisabeth Hagen forsvant. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Svar i huset

Det er flere måneder siden boligen ble frigjort til familien, og politiets arbeid på stedet ble ansett som avsluttet.

Dette til tross, Brøske var i juni tydelig på at huset ved Langvannet fremdeles var sentralt i etterforskningen, og at svaret kan ligge der.

Derfor har politiet finkjemmet huset som ligger ved Langvannet, tomta og området rundt med manngard, politihunder og dykkere.

De har også gjort 3D-skanninger av tomta og fått gjennomført lydanalyser inne i boligen.

For offentligheten er likevel skoavtrykket og det mye omtalte trusselbrevet Hagens ektemann Tom fant 31. oktober i fjor, de to mest konkrete sporene.

Ba om 90 millioner

I trusselbrevet som ble funnet i Hagen-boligen 31. oktober, ble det hevdet at Anne-Elisabeth Hagen var blitt bortført.

I brevet ble det også framsatt et løsepengekrav på om lag 90 millioner kroner. De angivelige kidnapperne ba om å få utbetalt løsepengene i en digital valuta, en såkalt kryptovaluta.

Brevet har vært gjenstand for en rekke analyser. I et intervju med Dagbladet tidligere i sommer fortalte politiet at de hadde et konkret tall på hvor mange steder brevpapiret kunne ha vært solgt.

Dette er steder både i Norge og i utlandet, fortalte politiet da.