Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jakter angripere etter rakettangrep. En nordmann var på gassanlegget

- En alvorlig hendelse.

ANGREPET: Gassanlegget Krechba utenfor In Salah i Algerie ble i dag tidlig angrepet med raketter. Anlegget driver av Statoil, British Petroleum og algeriske Sonatrach. Ingen ble skadd i angrepet. Foto: AP Photo/Alfred de Montesquiou/NTB scanpix
ANGREPET: Gassanlegget Krechba utenfor In Salah i Algerie ble i dag tidlig angrepet med raketter. Anlegget driver av Statoil, British Petroleum og algeriske Sonatrach. Ingen ble skadd i angrepet. Foto: AP Photo/Alfred de Montesquiou/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt klokka 06.00 i dag ble Statoil-anlegget Krechba i Algerie angrepet med raketter.

Anlegget drives i fellesskap av Statoil, BP og Sonatrach omkring 200 kilometer utenfor ørkenbyen In Salah. Statoil hadde tre ansatte på gassanlegget, en av dem var norske. De tre er uskadde og i sikkerhet. Ingen ble skadd da det som skal ha vært tre runder med raketter ble avfyrt inn på området.

Kommunikasjonssjef i Statoil, Bård Glad Pedersen, sier hendelsen er alvorlig.

- Vi jobber med å få oversikt over situasjonen. De tre Statoil-ansatte på anlegget er uskadd og i sikkerhet. Det vi vet et at eksplosivene ble skutt inn på området fra avstand, sier Glad Pedersen.

- Jeg har selv ikke snakket med de, men dette er en alvorlig hendelse som håndteres deretter, sier han.

- Terrorister En ansatt ved anlegget som nyhetsbyrået AFP har snakket med, beskriver angriperne som terrorister.

- Det ser ut til at rakettene ble avfyrt svært langt unna, sier mannen, som ikke ønsker å bli navngitt.

Angriperne har flere steder blitt beskrevet som jihadister.

Nyhetsnettstedet Algerie Focus skriver at den algeriske hæren grep inn og slo tilbake angrepet. Det skal ha hindret angriperne fra å ha kommet seg inn på anlegget. En sikkerhetssone rundt anlegget skal ha bidratt til at gjerningsmennene ble drevet tilbake.

Ifølge Reuters tok den algeriske hæren kontroll over området og iverksatte en jakt på angriperne.

- Vi er kjent med at det har vært et angrep. Så vidt vi vet så har sikkerhetsmyndighetene i Algerie kontroll med anlegget. Vi følger selvfølgelig situasjonen videre og har tett dialog med Statoil framover, men det er Statoil som sitter med detaljene i denne situasjonen, sier Ane Haavardsdatter Lunde i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

- Jeg kan ikke gi noen flere detaljer om hendelsen, og vi har ikke noe informasjon om angripere eller status der, sier Glad Pedersen.

Produksjonen ble stanset etter angrepet.

Økt sikkerhet Sikkerhetstiltakene rundt olje- og gassanlegg i Algerie skal ha blitt trappet opp kraftig i det siste. Ved landet snaue 1000 kilometer lange grense til Libya er det blant annet blitt utstasjonert et stort antall soldater, overvåkningsfly og kontrollposter.

- Det har vært et systematisk arbeid om å styrke sikkerheten etter angrepet på In Amenas. Det gjelder også i høyeste grad på In Salah, og dreier ser om fysiske sikkerhetstiltak samt det sikkerhetsarbeidet vi har i partnerskapet, sier Glad Pedersen.

Ifølge en ikke-bekreftet melding på et nordafrikansk militært nettsted blir det ifølge Stavanger aftenblad opplyst at raketter har truffet rett ved anlegget i Algerie på ikke-sensitive områder. Glad Pedersen ønsker ikke å kommentere hvor eksplosivene har truffet.

Det er drøyt tre år siden gassanlegget i In Amenas i Algerie, som også er et samarbeid mellom Statoil, BP og det algeriske oljeselskapet Sonatrach. 40 ansatte ble drept i gisselaksjonen på anlegget. Blant dem var fem norske Statoil-ansatte. Det var den ytterliggående islamisten Mokhtar Belmokthar, kjent som «Den enøyde» som sto bak angrepet.

Ytterliggående islamister Selv om sikkerhetssituasjonen i Algerie er forholdsvis stabil, er ytterliggående islamistiske grupper aktive i deler av landet. Både Al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) og IS skal ha folk i enkelte områder, skriver NTB.

Væpnede islamister opererer blant annet i fjellene øst for hovedstaden Alger og i Sahara-ørkenen sør i landet.

Myndighetene både i Algerie og andre nordafrikanske land er bekymret for at IS-krigere beveger seg over grensene fra Libya. Her har IS tatt kontroll over betydelige områder og angrepet oljeanlegg og havner. Også i Tunisia har IS gjennomført flere terrorangrep.

Hele Norges coronakart