KAOS: Gatwick er den nest største av Londons flyplasser. Når den må stenge, får det fort ringvirkninger i resten av landet og på kontinentet. Video: CNN, NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland Vis mer

Jakter drone-piloten: Åpnes for begrenset trafikk etter 32 timer

De fleste flygningene ventes nå å gå som planlagt.

Over 110 000 passasjerer ble torsdag rammet av flyplasstengingen, mens 657 av 760 flyginger ble innstilt.

Nå er flyplassen åpnet igjen, i første omgang for begrenset trafikk.

- Flyplassen er åpen igjen og de fleste flygningene ventes å gå som planlagt, skrev flyselskapet British Airways til en kunde på Twitter fredag morgen.

Gatwick opplyser selv at et begrenset antall flygninger vil begynne å gå som normalt igjen i løpet av de neste timene.

Alle passasjerer bes sjekke status med flyselskapet før de setter kurs mot flyplassen.

Skarpskyttere

Politiet har sendt både skarpskyttere og helikoptre for å jakte på dronene. Torsdag ble også soldater satt inn, ifølge BBC, men torsdag kveld var det fortsatt ikke vurdert som trygt å gjenoppta trafikken.

KØ: Ifølge The Guardian har køen til informasjonsskranken vært rundt 270 meter lang. Foto: Victoria Jones / PA Photos / NTB Scanpix
KØ: Ifølge The Guardian har køen til informasjonsskranken vært rundt 270 meter lang. Foto: Victoria Jones / PA Photos / NTB Scanpix Vis mer

Politiet: - Helt bevisst

Ifølge politiet er det snakk om bevisste forsøk på å hindre flytrafikken.

- Hver gang vi tror vi nærmer oss droneoperatøren, forsvinner dronen. Når vi tar sikte på å gjenåpne rullebanen, kommer dronen tilbake, sier Justin Burtenshaw ved Sussex-politiet.

Ifølge politiet er det samtidig ingen ting som peker i retning av en terrorhandling. Det skal være større, profesjonelle droner som er blitt brukt.

Flyplassledelsen ved Gatwick ba torsdag kveld passasjerer om ikke å dra til flyplassen. Flere kanselleringer er ventet fredag.

- Vi er ekstremt skuffet over at passasjerer rammes, spesielt på denne tiden av året. Vårt råd er fortsatt at folk ikke bør dra til flyplassen og at de bør sjekke med flyselskapet, skriver flyplassen på Twitter torsdag.

Lang tid

Gatwick stengte først onsdag kveld, men ved 3.30-tiden natt til torsdag ble den ene rullebanen åpnet igjen. En ny droneobservasjon førte imidlertid til at den ble stengt igjen bare et kvarter seinere, og siden har den vært stengt.

Klokka 11 torsdag, 14 timer etter den første observasjonen, ble det på nytt sett en drone i området.

Stengningen har ført til store problemer i juletrafikken til og fra den britiske hovedstaden. Noen fly er blitt sendt til Heathrow vest for London, mens andre har blitt nødt til å lande i Manchester, Birmingham og andre byer. Enkelte fly er blitt omdirigert til Frankrike og Nederland.

Problemene på Gatwick har også påvirket flytrafikken ellers i Storbritannia og Europa. Norwegian er en av de største aktørene på Gatwick, og stengingen av flyplassen rammer også norske passasjerer.

DRONER: Dette politihelikopteret flyr lavt rundt rullebanen, på utkikk etter dronene. Foto: Grant Falvey / lNP / Shutterstock / NTB Scanpix
DRONER: Dette politihelikopteret flyr lavt rundt rullebanen, på utkikk etter dronene. Foto: Grant Falvey / lNP / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

- Idioter

Avisa The Guardian har pratet med flere passasjerer som har vært strandet på flyplassen i over et døgn. En student forteller at han har ventet siden onsdag kveld. Han kom seg om bord flyet, men ble sittende i timevis før passasjerene måtte ut igjen.

Carl og Lisa McCluskey skulle egentlig fly til Egypt med sine døtre og Lisas foreldre. Nå har de blitt bedt om å sjekke inn klokka 06 fredag. Men rett før klokka 22.30 norsk tid melder The Independent at det kan være snakk om at Gatwick vil være stengt fram til lørdag.

- Det er sikkert tankeløse idioter, de vet hva de gjør mot hundretusener av mennesker, sier Carl McCluskey til The Independent.

Hotellene i nærheten av flyplassen er fullbooket, noe som betyr at mange av passasjerene kommer til å tilbringe natta i terminalen, skriver avisa.

STRANDET: Det er mange passasjerer som er strandet på flyplassen. Foto: Victoria Jones / Pa Photos / NTB Scanpix
STRANDET: Det er mange passasjerer som er strandet på flyplassen. Foto: Victoria Jones / Pa Photos / NTB Scanpix Vis mer

- Føler med passasjerene

En talsperson for Storbritannias statsminister Theresa May kaller droneflygingen «uansvarlig og fullstendig uakseptabel».

- Vi føler alle med passasjerene som utsettes for så mye forstyrrelser.

Det er vanligvis døgndrift på storflyplassen sør for London, inkludert rundt 20 nattflyginger. Selskapet som driver flyplassen, beklager overfor de reisende, men sier sikkerheten må komme først.

De siste åra har det vært flere meldinger om at droner har vært nær ved å treffe rutefly.