- URETTFERDIG: : - Statsbygg har fått et urettferdig negativt stempel i forbindelse med Eidsvoll omsorgssenter. Vi forsøker å løse et problem, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh. Her under omvisning i et av eiendomsgigantens mange andre bygg, Arkitekturmuseet på Bankplassen  i Oslo.  Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix.
- URETTFERDIG: : - Statsbygg har fått et urettferdig negativt stempel i forbindelse med Eidsvoll omsorgssenter. Vi forsøker å løse et problem, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh. Her under omvisning i et av eiendomsgigantens mange andre bygg, Arkitekturmuseet på Bankplassen i Oslo. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix.Vis mer

Jakter flere tomme barnevernhus

Statsbygg sjekker flere hundre kontrakter med Bufetat. - Vi forsøker å løse et problem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyres boligpolitiske talsmann Michael Tetzschner i kommunalkomiteen på Stortinget er både undrende og kritisk til at Statsbyggs nybygde omsorgssenter på Eidsvoll står tomt.

Bufetat (barnevernet) har betalt 7,6 millioner kroner i året for husleie, vaktmester og strøm til lokaler som har stått tomme siden januar i fjor.

Og det til tross for at den private asylmottakoperatøren Link AS hevder at de har spurt Statsbygg flere ganger om å leie lokalene, men uten en gang å  komme i forhandlingsposisjon.

Eidsvoll omsorgssenter ble åpnet like før jul i 2007 etter at Statsbygg hadde investert over 70 millioner kroner i en eiendom tilpasset unge asylsøkere. Mindre enn tre år etter åpningen hadde ikke Bufetat bruk for senteret allikevel.

- Merkverdig - Situasjonen på Eidsvoll virker merkverdig, mildt sagt. Jeg spør meg om de som tar slike beslutninger hadde gjort det samme hvis det var egen eiendom de skulle ta vare på, sier Tetzschner til Dagbladet og peker på byggeier Statsbygg.

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh hos den statlige eiendomsgiganten liker også svært dårlig at det står tomt på Eidsvoll omsorgssenter.

Nå er Statsbygg i ferd med å gjennomgå flere hundre leiekontrakter med Bufetat over hele landet for å få klarlagt om det er flere lokaler som blir tomme i nær framtid enn de tre sentrene for mindreårige asylsøkere i Eidsvoll, Skiptvet og Søvik i Alstahaug kommune.

- Forsøker å løse et problem - Vi vil selvsagt ikke at lokaler skal stå tomme på denne måten. Vi har samme intensjoner som private eiere om at anleggene skal være i bruk og forvaltes på best mulig måte. Også vi vet at tomme hus forfaller mest.

 SLIPPER MED ETT ÅR:   Barnevernet og Bufetat slipper med å betale ett års husleie for de tomme lokalene i Eidsvoll omsorgssenter, har Fornyingsdepartementet bestemt. 70-millioners eiendommen, som ble åpnet i 2009, har stått tom siden januar 2012 Foto: nyebilder.no.
SLIPPER MED ETT ÅR: Barnevernet og Bufetat slipper med å betale ett års husleie for de tomme lokalene i Eidsvoll omsorgssenter, har Fornyingsdepartementet bestemt. 70-millioners eiendommen, som ble åpnet i 2009, har stått tom siden januar 2012 Foto: nyebilder.no. Vis mer

- Men i saken om Eidsvoll og de andre nedlagte asylsentrene er det Statsbygg som sitter tilbake med «svarteper». Vi forsøker faktisk å løse et problem, sier kommunikasjonsdirektøren til Dagbladet.

Hun peker på at selskapet har gjort det eieren staten har bestilt, nemlig å bygge senteret på Eidsvoll spesialtilpasset for asylsøkere under 16 år, slik Bufetats politiske sjefer i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet ville ha det.

Ikke leie til private Kortversjonen av at Eidsvoll omsorgssenter nå står tomt på 14. måneden, er at Statsbygg etter retningslinjene fra sin eier Fornyingsdepartementet ikke har mandat til å leie ut til private.

Den lange versjonen er at Fornyingsdepartementet brukte ni måneder på å skjære gjennom i husleiekrangelen mellom Statsbygg og Bufetat.

Det var 16 år igjen av leieavtalen da Bufetat ville hoppe av.

I et brev av 22. februar i år skriver departementet at Bufetat slipper med ett års etterleie. Samtidig ble Statsbygg pålagt å skaffe en oversikt over de andre leiekontraktene.

- Den jobben startet samme dag vi fikk brevet. Jeg har ikke den nøyaktige oversikt over leieforholdene med Bufetat for hånden, men det er flere hundre.

Solgte for 191 millioner - Og når hver eneste av disse kontraktene er sjekket, skal andre statlige virksomheter få tilbud om å leie før vi eventuelt selger. Slik er Statsbyggs mandat, forklarer kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Rygh.

 - MERKVERDIG:   Høyres Michael Tetzschner i Stortingets kommunalkomite stiller spørsmål ved disponeringen av Eidsvoll omsorgssenter. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix.
- MERKVERDIG: Høyres Michael Tetzschner i Stortingets kommunalkomite stiller spørsmål ved disponeringen av Eidsvoll omsorgssenter. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix. Vis mer

I 2012 kjøpte Statsbygg for 181 millioner kroner og solgte for 191 millioner - blant annet eiendommer som Bufetat ikke hadde bruk for i Bergen, Trondheim, Kristiansund, Haugesund, Fauske og Narvik.