Jakter giftslange i svensk ferieparadis

Farlig reptil på rømmen i kolonihage i Eskilstuna. Trolig grønn mamba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Roger Olsson kvapp til da han så den store slangen ved hytta i kolonihagen Vilsta i svenske Eskilstuna søndag i forrige uke.

- Jeg jobbet på stakittgjerdet da den kom krypende. Etter kanskje fem sekunder hadde den forsvunnet ned i en hule. Først ble jeg selvfølgelig veldig redd, men deretter var det bare å slå alarm, sier Olsson til lokalavisa Eskilstuna-Kuriren.

Fant slangeskinn

Hittil har to personer sett den grønne slangen som antas være mellom 1,5 og 2 meter lang. Den er trolig satt fri av noen som ikke har tillatelse til å huse en giftslange. Deretter antas den å ha slått seg ned på et sted hvor den har god tilgang på mat, trolig i det nordlige området av kolonihagen.

- Slangen utgjør sikkert ingen større fare, men vi oppfordrer alle til å utvise forsiktighet, sier slangeekspert Max Norberg fra Torshälla som er hyret inn for å få has på rømlingen.

Det er funnet rester av slangeskinn som gjør reptileksperten sikker på at det dreier seg om en giftig slangetype.

- Vi fant et slangeskinn, trolig avlagt nær bolet, som tyder på at det er en giftslage. Det er ikke mulig å fastslå hvilken art. En grønn mamba virker sannsynlig, men det kan også være snakk om noe annet, sier Norberg som fikk sitt oppdrag av det lokale politiet.

Grønn mamba er vanligvis å finne i Afrika. Med sin nervegift er den regnet for å være blant verdens giftigste slanger.

SLANGEJAKT: Reptilekspert Max Norberg mener det kan være en grønn mamba som er på rømmen i kolonihagen Vilsta i svenske Eskilstuna.
SLANGEJAKT: Reptilekspert Max Norberg mener det kan være en grønn mamba som er på rømmen i kolonihagen Vilsta i svenske Eskilstuna. Vis mer

- Jeg er ikke spesielt redd for egen del, men det ville jo være fryktelig om noe alvorlig skjedde med et barn. Det er viktig å se seg for, og det blir selvfølgelig ikke ro her før slangen er fanget, sier ordfører i koloniforeningen, Carina Löwenthal til Eskilstuna-Kuriren.

- Famle i mørket

I dag skal slangeekspert Max Norberg forsøke å lokalisere den grønne slangen i et område hvor den tidligere er iakttatt. Han retter en bønn til slangeeieren om å melde seg, i hvert fall anonymt, for å fortelle hvilken reptil de har med å gjøre.

- Informasjon er viktig. Nå er det som å famle i mørket. Slangen kan jo holde til på bakken eller i trærne, sier Norberg.

Han tror ikke folk har grunn til å frykte. Den som unngår høyt gress og ser seg godt rundt ved tenkelige gjemmesteder, løper knapt noen risiko, mener Max Norberg. Uforsiktige barn og løse hunder, derimot, kan være i faresonen dersom slangen, mot formodning, skulle finne på å angripe.

Dersom slangen ikke blir fanget og overlever sommeren, vil den trolig ikke klare vinteren. Den tåler ikke kulde.

Jakter giftslange i svensk ferieparadis