Jakter hemmelige koder i Breiviks manifest

Inneholder trolig krypterte meldinger og kartkoordinater. Dataeksperter og politiets egen manifest-gruppe jobber på spreng.

MYSTISKE KODER: Totalt 46 mystiske koder i terroristen Anders Behring Breiviks såkalte manifest skal skjule kartkoordinatene som dannet dettet kartet. To av dem befinner seg i Oslo, mens 44 andre er plottet inn i de største byene i Europa. Hadde tallene vært helt tilfeldige, hadde de trolig vært mer spredt på ubetydelige steder. Foto: Google Maps/Montasje
MYSTISKE KODER: Totalt 46 mystiske koder i terroristen Anders Behring Breiviks såkalte manifest skal skjule kartkoordinatene som dannet dettet kartet. To av dem befinner seg i Oslo, mens 44 andre er plottet inn i de største byene i Europa. Hadde tallene vært helt tilfeldige, hadde de trolig vært mer spredt på ubetydelige steder. Foto: Google Maps/MontasjeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rett før Anders Behring Breivik gikk i gang med sin fryktelige terroraksjon i Oslo og på Utøya, sendte han ut et manifest på over 1500 sider til utvalgte mottakere.

Nå viser det seg at det såkalte manifestet kan inneholde krypterte meldinger og kartkoordinater, melder TV 2.

Politiet har nedsatt en egen etterforskningsgruppe som bare jobber med dette.

46 unike koordinater - Det er 46 unike GPS-koordinater med tilhørende kryptert tekst. Det er den krypterte teksten vi sliter med å knekke. Vi vet ikke hva det er, det kan være de siste desimalene vi trenger for å få nøyaktig posisjonering eller noen detaljer han har gjemt om koordinatene, sier teknisk direktør Rolf Frøysa i DataGuard AS til Dagbladet.

Av de 46 punktene ligger to av dem i Oslo sentrum. Et av dem ligger bare hundre meter unna Stortinget og Frimurerlosjen, der Breivik var medlem. Det andre ligger i Skippergata, bare en liten spasertur fra Oslo S, Operaen og Dagbladets lokaler.

De andre 44 punktene ligger spredt utover Europa, de fleste i de største byene. Blant punktene i Stockholm ligger et av dem svært nært LO-borgen.

At kartkoordinatene er plottet inn i de store byene tyder på at de ikke er tilfeldige. Hadde det vært helt tilfeldige tall og koder, hadde koordinatene trolig vært mer spredt over hele verden og på tilfeldige steder.

Søker andre kodeknekkere Han forteller at han og andre frivillige dataeksperter har loggført alt på egne nettsider, og oppfordrer andre kodeknekkere til å bidra.

- Det er veldig viktig at disse kodene blir knekt, og håper dette tiltrekker miljøer med matematikere og andre kyndige kodeknekkere, sier Frøysa.

Han forteller at han meldte i fra til politiet med en gang han fant ut at det var koder i det såkalte manifestet.

- Jeg fikk helt hakeslep da jeg la merke til det da jeg kom hjem fra ferie.

Han forteller at han først spurte politiet om å få originalfila siden det ligger mange modifiserte på nettet, men måtte til slutt kontakte Jan Simonsen - en av blant 1000 utvalgte som fikk tilsendt Breiviks manifest.

- Jeg har fått mange spørsmål om jeg har lest det, og svaret på det er ja, men ikke slik mange tror. Jeg er ikke interessert i ideologien hans, men det tekniske.

Egen politigruppe Politiet bekrefter at de har mottat informasjonen og at det er interessant for dem.

- Jeg er kjent med informasjonen. Vi har en egen gruppe som går gjennom nettopp med tanke på det, sier politiadvokat Christian Hatlo ved Oslo politidistrikt til TV 2.

Mer vil ikke Hatlo fortelle mer om de mystiske kodene eller om politiet har funnet ut hva de betyr.

- Politiet prioriterer dette veldig høyt, og jobber nok døgnet rundt med å finne svar på kodene, sier Rolf Frøysa til Dagbladet.

Han forteller at det ikke var planlagt at dette skulle ut til media eller på TV 2, men at det lekket via en venn av ham.

- Da fant vi ut at det var best om jeg sto fram, og jeg håper at dette kan tiltrekke folk som kan være med å knekke den krypterte teksten.

- Det ligger noe bak Han mener mange blir naive når Breivik har innrømmet alt han har gjort og at det stemmer med et såkalt manifest.

- Man lukker øynene og tenker at han har sagt alt. Men jeg tenker annerledes. Han er for ærlig, og da ligger det noe annet bak, sier Frøysa.

Han er likevel klar på at det han har prøvd å skjule, er noe han vil at man til slutt skal oppdage.

Måten Breivik skal ha prøvd å skjule kodene er via IP-adresser som er plassert etter web-protokollen «http://».

Blant kodene som man mener er interessante er Central Rail Station i Liverpool.

- Det er flere ting som er svært merkverdig, men som jeg ikke vil snakke åpent om i media. Mange mennesker kan bli redde, og som sover dårlig. Å skape frykt er terror i seg selv, mener Frøysa.