Jakter hemmelige koder i Breiviks manifest

Inneholder trolig krypterte meldinger og kartkoordinater. Dataeksperter og politiets egen manifest-gruppe jobber på spreng.

MYSTISKE KODER: Totalt 46 mystiske koder i terroristen Anders Behring Breiviks såkalte manifest skal skjule kartkoordinatene som dannet dettet kartet. To av dem befinner seg i Oslo, mens 44 andre er plottet inn i de største byene i Europa. Hadde tallene vært helt tilfeldige, hadde de trolig vært mer spredt på ubetydelige steder. Foto: Google Maps/Montasje
MYSTISKE KODER: Totalt 46 mystiske koder i terroristen Anders Behring Breiviks såkalte manifest skal skjule kartkoordinatene som dannet dettet kartet. To av dem befinner seg i Oslo, mens 44 andre er plottet inn i de største byene i Europa. Hadde tallene vært helt tilfeldige, hadde de trolig vært mer spredt på ubetydelige steder. Foto: Google Maps/Montasje Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Rett før Anders Behring Breivik gikk i gang med sin fryktelige terroraksjon i Oslo og på Utøya, sendte han ut et manifest på over 1500 sider til utvalgte mottakere.

Nå viser det seg at det såkalte manifestet kan inneholde krypterte meldinger og kartkoordinater, melder TV 2.

Politiet har nedsatt en egen etterforskningsgruppe som bare jobber med dette.

46 unike koordinater - Det er 46 unike GPS-koordinater med tilhørende kryptert tekst. Det er den krypterte teksten vi sliter med å knekke. Vi vet ikke hva det er, det kan være de siste desimalene vi trenger for å få nøyaktig posisjonering eller noen detaljer han har gjemt om koordinatene, sier teknisk direktør Rolf Frøysa i DataGuard AS til Dagbladet.

Av de 46 punktene ligger to av dem i Oslo sentrum. Et av dem ligger bare hundre meter unna Stortinget og Frimurerlosjen, der Breivik var medlem. Det andre ligger i Skippergata, bare en liten spasertur fra Oslo S, Operaen og Dagbladets lokaler.

De andre 44 punktene ligger spredt utover Europa, de fleste i de største byene. Blant punktene i Stockholm ligger et av dem svært nært LO-borgen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer