Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CORONAVIRUSET

Jakter i de smittedes privatliv

Interne dokumenter viser hvordan kinesiske myndigheter kartlegger hvert skritt som de corona-smittede tar. Her hjemme har Folkehelseinstituttet tatt i bruk liknende metoder.

LETER: Helena Niemi Eide, lege ved Folkehelseinstituttet, sier det er en rekke fellestrekk mellom Norges og Kinas jakt på de corona-smittedes omgangskrets. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
LETER: Helena Niemi Eide, lege ved Folkehelseinstituttet, sier det er en rekke fellestrekk mellom Norges og Kinas jakt på de corona-smittedes omgangskrets. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har fått innsyn i dokumentene hos norsk UD, som har fått dokumentene oversendt fra offisielt kinesisk hold.

Coronaviruset har tatt over 3200 kinesiske liv, men myndighetene har nå fått kontroll over smitten. Strategidokumentene hvordan regimet kartla smitten.

COVID-19: Dette er symptomene for coronaviruset, som siden desember 2019 har spredt seg fra Kina og ut til hele verden. Utbruddet er kategorisert som en pandemi. KILDER: WHO, FHI, NHI og Helsenorge.no STILLFOTO: NTB Scanpix. VIDEO: Endre Vellene. Vis mer

Alle detaljer

Dokumentene er datostemplet 28. januar. I dokumentene går det fram at de regionale Sentrene for sykdomskontroll og forebygging (CDC) i løpet av 24 timer skulle foreta en omfattende kartlegging av de smittede og deres omgangskrets. Hensikten var å raskt spore opp hver detalj som fantes om hvem corona-smittede hadde hatt kontakt med.

Myndighetene ønsket raskt å få på bordet informasjon om de smittedes bevegelser helt tilbake til to uker før registrert smitte:

Hvor hadde de vært? Hvem hadde de vært der sammen med? Hva hadde de gjort? Og hadde de vært syke tidligere?

Når alle detaljer var på plass, skulle skjemaene meldes inn seinest innen to timer.

CORONA-DRONE: Politimenn manøvrerer en drone som spredte informasjon om coronaviruset, i Hubei-provinsen i februar. Foto: Reuters / NTB scanpix
CORONA-DRONE: Politimenn manøvrerer en drone som spredte informasjon om coronaviruset, i Hubei-provinsen i februar. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Sporet opp medpassasjerer

Kinesiske myndigheter ønsket primært å finne ut om de smittede hadde vært i Wuhan-regionen - som var hardest rammet av corona-epidemien. I tillegg til en kartlegging av familie, venner, kolleger og liknende, tok kinesiske myndigheter drastiske grep for å finne alle som hadde vært i kontakt med de smittede.

FIKK KONTROLL: Kina og president Xi Jinping (t.v.) har klart å få kontroll på coronaviruset - som har tatt over 3200 liv i landet. Dagbladet har fått innsyn i dokumenter som viser klappjakta kinesiske myndigheter innledet for å finne de smittede. Foto: Pang Xinglei/Xinhua/AP/NTB scanpix
FIKK KONTROLL: Kina og president Xi Jinping (t.v.) har klart å få kontroll på coronaviruset - som har tatt over 3200 liv i landet. Dagbladet har fått innsyn i dokumenter som viser klappjakta kinesiske myndigheter innledet for å finne de smittede. Foto: Pang Xinglei/Xinhua/AP/NTB scanpix Vis mer

Hvis en corona-smittet hadde tatt fly, sporet myndighetene opp alle som hadde sittet på samme rad - og de neste tre radene forover og bakover.

Også flyvertene ble registrert som personer som hadde hatt nær kontakt med de smittede.

Hadde en corona-smittet kjørt tog - ville alle passasjerene i samme vogn bli kartlagt.

Om den smittede hadde kjørt buss, var alle på samme buss ansett for å ha hatt tett kontakt.

Kinas ambassade skriver i en uttalelse til Dagbladet at tiltakene har vært svært effektive, at de har gjort arbeidshverdagen lettere for både helsepersonell og politifolk og gjort det lettere for folk å få hjelp - men at alle tiltak må være i tråd med lovverket. Hele uttalelsen står i bunnen av saken.

PÅ T-BANEN: Om du ikke fortalte myndighetene at du hadde kjørt T-bane, risikerte du fengsel. Foto: AFP / NTB scanpix
PÅ T-BANEN: Om du ikke fortalte myndighetene at du hadde kjørt T-bane, risikerte du fengsel. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Droner på himmelen

Helena Niemi Eide, lege ved avdeling for Smittevern og beredskap hos Folkehelseinstituttet, sier til Dagbladet at den største forskjellen på Norge og Kina er tiltakene som ble iverksatt i Wuhan og Hubei under utbruddet.

Da fikk innbyggerne instruksjoner fra droner som fløy på himmelen, og med mekanisk røst befalte:

- Gå hjem og vask hendene!

Kina har de siste par åra innført omfattende bruk av ansiktsgjenkjenning og teknologisk overvåking av borgerne sine – for eksempel på T-banestasjoner. Om du løy om hvorvidt du hadde kjørt T-bane eller ikke, bar det rett i fengsel.

FORSKJELL: Helena Niemi Eide ved FHI sier de største forskjellene på Kinas og Norges håndtering var de drastiske tiltakene kineserne iverksatte i Wuhan og Hubei. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORSKJELL: Helena Niemi Eide ved FHI sier de største forskjellene på Kinas og Norges håndtering var de drastiske tiltakene kineserne iverksatte i Wuhan og Hubei. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Kartlegger

Helena Niemi Eide ved FHI sier:

- Rådene til nærkontakter er egentlig ikke så forskjellige, bortsett fra at Kina anbefaler at nærkontakter som går utenfor huset skal ha tillatelse fra lokale myndigheter, samt bruke maske. Vi har gitt råd om at de kan gå ut så lenge de holder god avstand til andre, sier Eide.

Hun påpeker at hun ikke vet om Kina har oppdatert retningslinjene etter 28. januar.

- Kommunelegene kartlegger nærkontakter til bekreftede tilfeller av covid-19 og har informasjon om hvem som er nærkontakter. I Norge har vi også kartlagt nærkontakter på transportmidler som fly, og her har eksempelvis personer på FHI bistått kommunelegene. Fram til 9. mars hentet vi inn en del ekstra opplysninger om hvert tilfelle – noe vi fikk råd om fra WHO for de første tilfellene, sier Eide.

- Fra 10. mars har vi gått over til en forenklet oppfølging, hvor kommunelegene bare oppgir smittested, testdato, symptomstart, klinisk bilde - inkludert sykehusinnleggelse og intensivbehandling til FHI, samt om de har vært på jobb med symptomer. Kommunelegene fortsetter med kontaktsporing og informerer nærkontakter om å være i hjemmekarantene.

HAST: Kringkasteren i Kina melder om at denne byggeplassen skal bli til et enormt, splitter nytt sykehus - på bare noen dager. Dette for å kunne behandle smittede av coronaviruset. Video: AP Vis mer

Symptomene
- Kinesiske myndigheter har vurdert at personer som sitter tre seterader unna på transportmidler, er nærkontakter. Vi har fulgt EU-rådene som angir at alle som er to seterader unna i alle retninger på fly er nærkontakter og skal i hjemmekarantene, sier Helena Niemi Eide.

- Øvrige er lavrisikokontakter, som skal observere om de får symptomer. Det har stort sett ikke vært gjort på vanlige tog og busser på grunn av vansker med å vite nøyaktig hvem som har vært på hvilket tog og buss når det ikke er kjøpt spesifikke seteplasser. Kineserne har definert nærkontakter som de som har vært i kontakt med en smittet person med symptomer. Vi har definert at vi starter kartlegging av nærkontakter fra dagen før en person fikk symptomer, siden sykdommen er smittsom i tidlig fase og det kan være vanskelig å bestemme nøyaktig når symptomene startet.

Matmarkedene

Corona-smitten antas å stamme fra et av Kinas tradisjonelle - men ikke veldig hygieniske - matmarkeder. En rekke ulike dyr tilbys, både døde og levende, i ekstrem trengsel. Ifølge CNN ble levende slanger, pinnsvin og vaskebjørner oppbevart, side til side med eksempelvis fisk.

Slike markeder er blitt forbudt etter smitteutbruddet, og i dokumentene går det fram at myndighetene ville vite hver mulige detalj om matmarkeder som kunne avdekke nye smittetilfeller.

De corona-smittede måtte svare på:

- Er det et marked i nærheten av der du bor?

- Hvis du besøkte markedet, hva gjorde du der?

- Kjøpte du mat? Solgte du mat?

- Rasistisk

Dagbladet har spurt Kinas ambassade om smitten kunne vært unngått med bedre kontroll på matmarkedene.

- Når det gjelder virusets opprinnelse, har det figurert mange spekulasjoner siden begynnelsen av utbruddet, sier ambassaden i en e-post.

- Enkelte eksperter i USA, Japan og Italia har oppdaget tilfeller som er helt urelatert til Kina, og som forekom før Kina. Dyre- og matmarkedet i Wuhan er bare ett av flere syn. Vi mener virusets opprinnelse er et spørsmål for vitenskapen, der forskerne fortsatt ikke har funnet et sikkert svar. Vi tror forskerne vil gi oss det svaret i framtida. Konklusjonene som har kommet så langt er ikke-vitenskapelige – til og med politiserte og rasistiske. De er uansvarlige. Vi bør likevel vektlegge muligheten for dette, og fra et epidemiforebyggende ståsted bør vi ta de nødvendige forholdsregler. Derfor vedtok Kinas nasjonalforsamling 24. februar et omfattende forbud mot illegal handel med dyr, og mot å spise ville dyr. Pandemier kjenner ingen grenser, og trenger en koordinert respons. Vi vil fortsette å jobbe med det internasjonale samfunnet, inkludert Norge, for å styrke kommunikasjonen og samarbeidet og sammen stå imot utfordringene med en omfattende innsats for å sikre folkehelsa.

Hele Norges coronakart