Jakter jerv med pistol

Myndighetenes krig mot den verste sauedreperen i norsk fauna, jerven, har de siste dagene ført til intensiv jakt på den fredede arten. Bare i løpet av de siste to ukene er 16 jerver avlivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I jervens kjerneområde på Dovre ble to unger og ei tispe skutt med pistol inne i hiet. Medregnet lisensjakta på jerv tidligere i år er 50 jerver av en totalbestand på 200- 300 dyr tatt av dage hittil dette året.

Og ennå ligger det tre søknader om fellingstillatelse inne, blant annet på den eneste jerven som i øyeblikket befinner seg på Hardangervidda. Jakt pågår fremdeles flere steder i Nord-Norge samt i Luster i Sogn og Fjordane.

Hijakt med pistol

I regi av Direktoratet for naturforvaltning er fem hi gravd ut og ungene drept - bare i slutten av april og hittil i mai. Tre av hiene lå i Sør-Norge, ett av dem inne i jervens kjerneområde i Lesja på Dovre. Her ble ungene og tispa skutt med pistol inne i hiet, får Dagbladet bekreftet av jaktledelsen i Statens naturoppsyn. Pressen nektes tilgang til bildene av drapene på jervungene. Etter direktiver fra Miljøverndepartementet satte Direktoratet for naturforvaltning i gang jervekrigen etter en svært mislykket jervejakt i Sør-Norge tidligere i vinter.

Utryddes?

- Dette likner et forsøk på å utrydde et truet rovdyr. DN og Statens naturoppsyn opererer som bøddelkorps. Men nå er det valgkamp, og massakre på jerv og ulv er salgbart, mener Viggo Ree i Foreningen Våre Rovdyr. Statssekretær Stein Lier-Hansen mener kritikken mot jervekrigen er overdrevet. - Uttaket av dyr er forsvarlig, sier han til Dagbladet. ottar.jakobsen@dagbladet.no # SKYTES I HIET: Hittil i år har et utall jerver blitt skutt av forvaltningsmyndighetene i Norge, deriblant denne, som falt i Finnmark nylig. # Foto: STATENS NATUROPPSYN akter jerv med pistol # # Myndighetenes krig mot den verste sauedreperen i norsk fauna, jerven, har de siste dagene ført til intensiv jakt på den fredede arten. Bare i løpet av de siste to ukene er 16 jerver avlivet. # Av OTTAR JAKOBSEN # I jervens kjerneområde på Dovre ble to unger og ei tispe skutt med pistol inne i hiet.

Medregnet lisensjakta på jerv tidligere i år er 50 jerver av en totalbestand på 200- 300 dyr tatt av dage hittil dette året.

Og ennå ligger det tre søknader om fellingstillatelse inne, blant annet på den eneste jerven som i øyeblikket befinner seg på Hardangervidda.

Jakt pågår fremdeles flere steder i Nord-Norge samt i Luster i Sogn og Fjordane.

Hijakt med pistol


I regi av Direktoratet for naturforvaltning er fem hi gravd ut og ungene drept - bare i slutten av april og hittil i mai. Tre av hiene lå i Sør-Norge, ett av dem inne i jervens kjerneområde i Lesja på Dovre.

Her ble ungene og tispa skutt med pistol inne i hiet, får Dagbladet bekreftet av jaktledelsen i Statens naturoppsyn.

Pressen nektes tilgang til bildene av drapene på jervungene.

Etter direktiver fra Miljøverndepartementet satte Direktoratet for naturforvaltning i gang jervekrigen etter en svært mislykket jervejakt i Sør-Norge tidligere i vinter.

Utryddes?


- Dette likner et forsøk på å utrydde et truet rovdyr. DN og Statens naturoppsyn opererer som bøddelkorps. Men nå er det valgkamp, og massakre på jerv og ulv er salgbart, mener Viggo Ree i Foreningen Våre Rovdyr.

Statssekretær Stein Lier-Hansen mener kritikken mot jervekrigen er overdrevet.

- Uttaket av dyr er forsvarlig, sier han til Dagbladet.

ottar.jakobsen@dagbladet.no